czwartek, 28 lutego 2013

Zamiast kawy - świeży sok o poranku



Składniki (na 3 duże szklanki):

- 3 duże jabłka
- 3 średnie marchewki
- 2 czerwone pomarańcze, odmiana "krwista" (mogą być też zwykłe)
- 2-3 łodygi selera naciowego

Owoce i warzywa dokładnie myjemy, pomarańcze obieramy ze skórki, całość wrzucamy do wyciskarki i gotowe.
Smacznego!

środa, 27 lutego 2013

Bezglutenowe gofry wegańskie


Składniki:

- 1-1,5 szklanki mąki gryczanej
- pół szklanki mąki ryżowej
- łyżka skrobi kukurydzianej
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- łyżka oliwy lub oleju kokosowego
- woda lub napój migdałowy/ryżowy/kokosowy



Wszystkie składniki łączymy razem, mieszamy do uzyskania konsystencji, jak na ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste, trzeba dolać wody, jeżeli będzie za rzadkie, dosypujemy mąki.
Po upieczeniu gofry są chrupiące i miękkie.
Smacznego!

Zupa krem z soczewicy

Składniki (na duży garnek, ok 5-6 porcji):

- opakowanie czerwonej soczewicy, ok 400g
- 2 cebule 
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- duży słoik (lub puszka) pomidorów 
- 2 papryczki chili suszone lub świeże
- łyżeczka sproszkowanej kolendry
- łyżeczka kminku rzymskiego
- kurkuma (świeża lub w proszku)
- łyżeczka ostrej papryki w proszku 



Do garnka wlewamy olej kokosowy (może być rzepakowy lub oliwa z oliwek), na rozgrzany olej wsypujemy przyprawy i papryczki chili, chwilę mieszamy i dorzucamy cebulę wraz z pokrojoną w kostkę marchewką. Całość mieszamy, dodajemy troszkę wody i dusimy 2-3 minuty. Dodajemy wcześniej umytą soczewicę, mieszamy, dolewamy wody i pozwalamy się całości chwilkę gotować (ok 15 minut). Kiedy soczewica i marchewka zmiękną, dodajemy puszkę pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z  kuchenki, czekamy, aż całość ostygnie i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Przed podaniem, całość możemy posypać prażonym słonecznikiem i/lub sezamem.

Smacznego:)

Pyszny orzeźwiający zielony koktajl




Składniki:

- pół ananasa
- 2 banany
- 2 kiwi 

- 2 małe miękkie gruszki
- 1 pomarańcza
- garść szpinaku (tzw. baby szpinak)
- zwykła woda lub woda kokosowa lub napój migdałowy/ryżowy (wedle uznania)


Całość miksujemy blenderem.
Przelewamy do szklanek.
Gotowe!