sobota, 30 marca 2013

Sernik z tofu

Nie przepadam za tofu i raczej go nie używam, ale na święta postanowiłam zrobić dla rodziny sernik i przyznam, że nawet mi smakuje!

Składniki na masę (użyłam formy 24-centymetrowej):

- 4 opakowania tofu naturalnego (w sumie 1,2 kg, ale można mniej, myślę, że 800 g wystarczy)
- 1 budyń waniliowy, bezglutenowy
- ok 50-60 ml syropu z agawy
- 2-3 kostki czarnej czekolady
- rodzynki (opcjonalnie)

Składniki na spód (opcjonalnie):

- ok 10 herbatników bezglutenowych
- 10 daktyli suszonych




Przygotowanie spodu:
Herbatniki i daktyle blendujemy. Konsystencja powinna być gruboziarnista. Daktyle można również pokroić, a ciastka pokruszyć. Jeżeli masa nie będzie się kleiła, dodajemy 2-3 łyżki wody.
Masę wykładamy na dno tortownicy.

Przygotowanie masy sernikowej:
Tofu odsączamy z wody, rozgniatamy widelcem, dodajemy opakowanie budyniu i syrop z agawy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę albo przeciskamy przez praskę. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i rodzynki, wszystko razem mieszamy i tak przygotowaną masę, wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Tofu nie musi się upiec, tylko obsuszyć i delikatnie zrumienić.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do wystygnięcia, a następnie polewamy polewą czekoladową.

Przygotowanie polewy:
Nie chciało mi się kombinować, a nie miałam akurat kakao, więc użyłam po prostu czarnej czekolady z pomarańczą.
Czekoladę rozpuściłam z odrobiną mleka migdałowego i polałam nią ciasto.






Smacznego!




wtorek, 26 marca 2013

Krótka recenzja...

Udaliśmy się wczoraj do jadłodajni VegeMiasto i podjedliśmy solidnie, zdrowo i naprawdę smacznie.
Nie jesteśmy krytykami kulinarnymi, po prostu lubimy dobrze zjeść i lubimy, jak nam smakuje, a że obecnie jesteśmy poza naszym miejscem zamieszkania i nie mamy czasu, aby gotować, to stołujemy się "na mieście" :)

Muszę jednak wspomnieć, że nie jestem fanką dorabiania ideologii do wszystkiego, co według niektórych, nie jest standardem (w tym przypadku do wegetarianizmu). Nie znalazłam, ale nadal poszukuję w Polsce restauracji/knajpy, czy jakkolwiek to nazwiemy, w której będzie duży wybór smacznych dań kuchni wegetariańskiej/wegańskiej, a która będzie zajmowała się jedynie serwowaniem tychże dań, bez tworzenia ideologicznej otoczki wokół tego. To właśnie brak tej otoczki sprawi, że knajpa stanie się prawdziwa, a tylko ta prawdziwość zachęci mnie do wracania w to miejsce.


Poniżej krótka foto-kulinarno-relacja:

1. RAW koktajl VITARIANO - banan, pomarańcza, jabłko i świeża mięta



2. Zupa soczewicowa z kokosem i grzankami


3. CIECIERZYCA - potrawka z ciecierzycy z duszonymi warzywami i świeżym szpinakiem. Podawana z grillowaną tortillą i dużą porcją zieleniny. 
Wspaniałe danie, chciałabym wiedzieć, czym ta ciecierzyca była przyprawiana...:)




4. Danie nie-wegańskie. 
Ziemniaki nadziewane bryndzą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, podawane z sosem szczypiorkowym i dużą porcją warzyw. Konsumującemu bardzo smakowało.




5. Na koniec deser... CZEKOLADOWIEC.



Porcje są duże, więc nawet najbardziej pojemny i głodny żołądek, może się najeść :)

piątek, 22 marca 2013

Fasolowe brownie

Wegańskie, bez mąki, bez cukru i wcale nie smakuje fasolą :)

Składniki:

- 400 g czarnej fasoli
- 2 banany
- ok 1/3 szklanki syropu z agawy
- 2 czubate łyżki niesłodzonego kakao
- łyżeczka cynamonu


Polewa (opcjonalnie):

- łyżka kakao
- łyżka syropu z agawy
- łyżka wody




Fasolę namaczamy na noc, gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie za pomocą blendera lub robota kuchennego, miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Trzeba to robić powoli i stopniowo, dając od czasu do czasu odpocząć blenderowi - najpierw miksujemy fasolę, potem dodajemy do niej banany i resztę składników. Ciasto można spróbować, jeżeli będzie za mało słodkie, dodajemy agawę.
Kiedy masa jest już gładka, przekładamy ją do formy (ja użyłam okrągłej, 23-centymetrowej) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok 30 minut.
Ciasto delikatnie urośnie, skórka popęka, a w domu będzie czuć piękny kakaowy zapach...
Po wyjęciu ciasta, przekładamy je na talerz, a kiedy ostygnie, polewamy polewą.

Polewa:
Do rondla sypiemy kakao, dodajemy agawę i odrobinę wody. Na wolnym ogniu, wszystkie składniki ze sobą łączymy i polewamy nimi ciasto.

Smacznego!





czwartek, 21 marca 2013

Zupa cebulowa z imbirem

Bardzo aromatyczna, lekko pikantna...

Składniki:

- 5-6 cebul
- 2 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki świeżego korzenia kurkumy (może być 1 łyżeczka kurkumy w proszku)
- łyżeczka curry
- łyżeczka kminku rzymskiego
- szczypta pieprzu cayenne 
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa
- zioła

 


Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek drobno posieka i całość podsmażyć w garnku dodając curry, kminek rzymski i pieprz cayenne. 
Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starty imbir, świeżą, drobno pokrojoną kurkumę (lub łyżeczkę kurkumy w proszku) i wszystko zalać wodą. 
Zupę gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut, aż cebula i ziemniaki zmiękną. 
Następnie odstawiamy garnek do ostygnięcia i po chwili wszystko miksujemy. 
Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy ziołami np. natką pietruszki. Podajemy z grzankami (u nas bezglutenowymi).
Smacznego!

Banonowo-cynamonowy koktajl!

Swym wyglądem może nie zachwyca, ale smakuje wyśmienicie:)

Składniki (na jedną dużą szklankę):

- 1 schłodzony banan
- szklanka zimnego mleka roślinnego
- łyżeczka cynamonu
- szczypta naturalnej wanilii
- łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)

Wszystkie składniki miksujemy, przelewamy do szklanki i powoli wypijamy, wypatrując jednocześnie wiosny :)
Koktajl można również dosłodzić syropem z agawy.
Smacznego!

wtorek, 19 marca 2013

Koktajl owocowy

Są takie dni, kiedy nie chce mi się włączać wyciskarki do soków, wówczas robię gęsty koktajl. W przygotowaniu jest mniej czasochłonny, a przede wszystkim, po takim koktajlu jest mniej naczyń do zmywania :)

Składniki ( na trzy szklanki):

- 3 kiwi
- 1 dojrzałe awokado
- 1 banan
- sok z jednej pomarańczy
- napój ryżowy lub migdałowy



Kiwi, awokado i banana obieramy ze skórki i miksujemy ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy (ja wycisnęłam ręcznie) i napojem ryżowym. Kiedy wszystko utrze się na pół-gęstą papkę, rozlewamy do szklanek.
Smacznego!

niedziela, 17 marca 2013

Przekładaniec marchewkowy

Od kilku dni "chodziło" za mną ciasto marchewkowe. I oto jest, trochę inne, niż zwykle, ale bardzo dobre:)

Składniki:

- 3 drobno utarte marchewki (wychodzi ok 2 szklanki)
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju np. kokosowego
- pół szklanki mleka migdałowego lub wody
- 2 łyżki zagotowanego siemienia lnianego
- 7-8 łyżek syropu z agawy
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kakao

Polewa (opcjonalnie):

- łyżeczka kakao lub karobu
- łyżka syropu z agawy
- olej kokosowy



Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wykładamy do formy 26-centymetrowej. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do wystygnięcia, następnie kroimy je na pół. Spód jednej części smarujemy dżemem lub domową nutellą (przepis na domową nutellę), następnie obie połówki łączymy, kroimy w trójkąciki i gotowe.
Na koniec przygotowujemy polewę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy kakao, dosładzamy agawą i dekorujemy ciasto.
Smacznego!

Pasty fasolowe

Do pieczywa, warzyw, jako dodatek do czipsów, paluszków albo po prostu do wyjadania palcami z miseczki :)

Składniki:

- pół szklanki suchej fasoli białej
- pół szklanki suchej fasoli adzuki
         (ale może być każda inna)
- ok 5 łyżek pasty tahini lub sezamu
- ok 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
- połówka cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka kurkumy
- sól
- woda




Fasole namaczamy przez noc, następnie gotujemy do miękkości (wystarczy, jak będzie al dente). Ugotowane fasole miksujemy na gęstą pastę razem z wodą, olejem, pastą tahini lub sezamem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Wodę należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Kiedy składniki się połączą, solimy do smaku.
Pastę dzielimy na dwie części - pierwsza jest już gotowa do spożycia i możemy ją przełożyć do miseczki.
Do drugiej części, dodajemy curry i kurkumę. Przyprawy dokładnie mieszamy z pastą i całość przekładamy do miseczki. Dodatkowo możemy posypać curry, kurkumą lub sezamem.
Smacznego!

sobota, 16 marca 2013

Mango lassi z kolendrą

Mango lassi jest jednym z moich ulubionych napojów, niestety najczęściej robi się go na bazie jogurtu, którego unikam, a skoro tak trudno znaleźć wegańskie mango lassi, to najlepiej przygotować je sobie samemu w zaciszu domu.

Składniki:

- 1 duże, bardzo dojrzałe mango 
- ok szklanki mleka migdałowego/ryżowego lub innego (można też użyć wody)
- kilka nasion kardamonu
- kilkanaście listków świeżej kolendry (opcjonalnie)



Mango myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i miksujemy z pozostałymi składnikami. "Mleko" dodajemy wedle uznania - im go mniej, tym napój bardziej gęsty. Kolendra jest nieobowiązkowa (nie każdy lubi), ale ostatnio najchętniej dodawałbym ją do wszystkiego, więc i tym razem nie mogło jej zabraknąć - efekt? Idealnie komponuje się z mango, kardamonem i mlekiem migdałowym:)
Smacznego!

P.S. Jeżeli wyjdzie Wam za mało słodkie, dodajcie syropu z agawy.

piątek, 15 marca 2013

Sernik na zimno

Lekki, łatwy, a podczas wykonywania, nie trzeba brudzić zbyt wielu naczyń :)

Składniki:

- 0,5 litra "mleka" migdałowego/kokosowego/ryżowego lub innego
- 0,4 litra świeżego soku lub wody lub kompotu
- owoce np. maliny, truskawki, czarna porzeczka - jeżeli jest sezon, to najlepiej świeże
- agar-agar
- syrop z agawy
- naturalna wanilia (opcjonalnie)



Do garnka wlewamy "mleko" i dodajemy agar-agar (u mnie było to 2 g, ale trzeba postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Całość mieszamy i pozostawiamy do zagotowania.
Kiedy "mleko" się zagotuje, możemy posłodzić agawą do smaku i dodać wanilię lub cynamon.
Następnie wylewamy zawartość garnka do formy i czekamy, aż "mleko" wystygnie i stężeje. Agar-agar tężeje w temperaturze pokojowej, więc nie trzeba wstawiać formy do lodówki.
Kolejnym krokiem jest druga część sernika i z nią postępujemy dokładnie tak samo, jak z częścią pierwszą.
Do soku/kompotu/owoców z wodą, dodajemy agar-agar, gotujemy i całość wylewamy na twardy już spód sernikowy.
Po ok godzinie,sernik powinien być gotowy do spożycia. Ja swój kawałek posypałam niesłodzonym kakao, nie wiem,czy to się praktykuje, ale było bardzo dobre :)
Smacznego!


czwartek, 14 marca 2013

Co na śniadanie?

Warto czasami zapomnieć o kanapkach i zamiast nich, dzień rozpocząć od kaszy jaglanej.

Kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B, substancje mineralne, takie jak wapń, fosfor, jest świetnym źródłem żelaza, a przy tym jest lekkostrawna. Zawiera również krzemionkę, która świetnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz ma zbawienny wpływ na stawy.
Usuwa wilgoć z organizmu wspomagając tym leczenie min. przeziębień.
Kasza jaglana nadaje się tak samo dobrze do dań słodkich, jak i wytrawnych, czy pikantnych.

Gotowanie kaszy jaglanej:
"kaszę jaglaną uprażyć na sucho na stalowej patelni, ugotować na sypko (potrzeba stosunkowo dużo wody, by się nie przypaliła – w trakcie gotowania można dodawać wrzątku, by uzupełniać płyn, który wyparuje, natomiast dodawanie zimnej wody zwiększa ryzyko przywierania kaszy do dna)"


Kaszę najczęściej jadam z jabłkiem lub bananem. W okresie letnim także z truskawkami, malinami lub tym, na co akurat przyjdzie mi ochota.

Składniki:

- kasza jaglana
- 1 banan
- 3 suszone daktyle
- 3 suszone figi 
- łyżeczka cynamonu
- łyżka syropu z agawy (gdyby było za mało słodkie)



Kaszę gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy suszone figi, daktyle, rodzinki itp., na koniec kładziemy pokrojony w kosteczkę owoc, posypujemy cynamonem i w razie konieczności dosładzamy agawą.
Smacznego!


Przepis znajduje się również na Przepisy kulinarne...

wtorek, 12 marca 2013

Pancakes z kokosowo-czekoladową nutą

Późną wieczorową porą zamarzyły mi się naleśniki, a kiedy zaczęłam mieszać składniki, wymyśliłam, że powinny pachnieć kokosami albo czekoladą, a najlepiej jednym i drugim!
Jak sobie wymarzyłam, tak zrobiłam.
I oto są...pyszne, słodkie, miękkie i pachnące - takie właśnie miały być:)

Składniki:

- szklanka mąki ryżowej
- pół szklanki mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki kasztanowej (opcjonalnie)
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka octu jabłkowego (można pominąć)
- 3-4 łyżki mleka kokosowego
- mleko migdałowe (lub woda)
- 4 łyżki syropu z agawy
- 2 płaskie łyżki kakao lub karobu




Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być trochę gęstsze, niż na pełnowymiarowe naleśniki. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. O wielkości placków decydujemy sami:)
Na koniec możemy posypać kakao i/lub całość polać syropem klonowym.
Smacznego!


Soczewica z kolendrą

To danie jest prawie dziełem przypadku. Coś chciałam, ale nie byłam do końca pewna, czego oczekuję.
Danie wyszło bardzo podobne do hinduskiej potrawy Dal Tadka i choć nie było to zamierzone, to podobnie jak oryginalne Dal Tadka, jest naprawdę smaczne.



Składniki (na 3-4 porcje):

- 200 g soczewicy czerwonej
- 1 większa cebula
- 4-5 suszonych pomidorów (mogą być w oliwie)
- 1 papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki kminku rzymskiego
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- solidna garść świeżej kolendry
- sól
- świeżo zmielony pieprz




Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurkumę, curry, kminek, sproszkowaną paprykę, wszystkie przyprawy mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy resztę pokrojonych warzyw, chwilkę smażymy i dodajemy umytą soczewicę. Składniki mieszamy, dolewamy wodę. Wody powinno być mniej, niż na zupę, ale tyle, aby zawartość garnka mogła się "dusić" nie przypalając się.
Kiedy soczewica zmięknie, zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy sól i pieprz do smaku, a na sam koniec garść świeżej kolendry. Kolendra jest w tym daniu bardzo istotna, bo to ona wprowadza smak, który ostatecznie chcemy uzyskać.
Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.
Smacznego!


poniedziałek, 11 marca 2013

Warzywa w sosie tamaryndowym

Składniki na sos:

- 6 szt. tamaryndowca indyjskiego
- sok z ok połówki cytryny
- 2-3 cm startego imbiru
- 1/3 wegańskiej, bezglutenowej, ekologicznej kostki warzywnej
- 1/4 szklanki wody
- syrop z agawy
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz

Składniki mieszanki warzywnej:

- 2 średniej wielkości marchewki
- 4-5 szt. pieczarek
- papryka czerwona, żółta
- liść laurowy
- 2 suszone papryczki chili
- 2 całe ziarna kardamonu
- pół łyżeczki kurkumy




Sos:
Miąższ z tamaryndowca ucieramy w moździerzu z imbirem, kostką warzywną, cynamonem i pieprzem. Po chwili ucierania, dodajemy wodę i mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

Warzywa:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy liść laurowy, papryczki chili, całe ziarna kardamonu i kurkumę. Kiedy oliwa nasiąknie zapachem przypraw, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i chwilę smażymy. Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy wcześniej przygotowany sos tamaryndowy i całość "dusimy" na małym ogniu pod przykryciem. Po ok 7 minutach dodajemy syrop z agawy.
Kwasowość i słodycz sosu, musi być zrównoważona, dlatego sami musimy zdecydować, ile syropu dodać.
Na koniec całość solimy wedle uznania.
Sos i warzywa podajemy z ryżem.
Smacznego!

niedziela, 10 marca 2013

Zupa marchewkowo-imbirowa

Prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki (na ok 3 porcje):

- 6-7 średniej wielkości marchewek
- 1 cebula
- 2 średnie ziemniaki (opcjonalnie)
- 2-3 cm startego imbiru (im więcej imbiru, tym zupa będzie ostrzejsza)
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz do smaku



Na rozgrzaną oliwę wsypujemy kurkumę i kminek, chwilkę smażymy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę    i starty imbir. Po chwili dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, dolewamy 1 szklankę wody i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Następnie dodajemy więcej wody (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy wszystko do miękkości (ok 10 minut). Po zagotowaniu, odstawiamy na jakiś czas, by zupa przestygła, następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Serwujemy z grzankami, ulubionymi ziołami lub np. prażonym sezamem.
Smacznego!


Przepis dostępny również na http://www.przepisy.zbiorek.net.pl/zupa-krem-marchwiowa-z-imbirem/

piątek, 8 marca 2013

Pieczarki w wegańskim sosie śmietanowo-musztardowym

Brzmi banalnie i jest banalne w wykonaniu, ale smakuje niebanalnie!

Składniki (na 3 porcje):

- makaron bezglutenowy, bez-jajeczny (u nas spaghetti ok. 350 g, ale może być każdy inny)
-  6 średnich pieczarek
-  6 - 7 pomidorów suszonych (mogą być w oliwie)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- ok 9 pomidorków koktajlowych
- 150 ml śmietany ryżowej
- łyżeczka curry
- łyżeczka kminku
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki ostrej musztardy (wegańska, bezglutenowa)
- sól, pieprz




Makaron gotujemy w osolonym wrzątku.
Suszone pomidory zalewamy wodą, żeby się chwilkę namoczyły (pominąć jeżeli mamy pomidory w oliwie).
W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy curry, kminek, pieprz cayenne, na końcu cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki i podlewamy wodą. Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Całość podlewamy wodą, w której uprzednio moczyły się pomidory (jeżeli pomidory są w oliwie, możemy ją dodać). Chwilkę dusimy i dodajemy śmietanę ryżową. Aby zneutralizować smak słodkiej śmietany ryżowej, dodajemy 1,5 - 2 łyżeczki musztardy. Całość ponownie chwilę dusimy (w razie potrzeby podlewamy wodą), dodajemy świeżo zmielony pieprz. Na końcu solimy, ale zanim to zrobimy, warto spróbować, czy jest to konieczne.
Całość mieszamy z makaronem, dodajemy natkę pietruszki i pomidory koktajlowe.
Smacznego!

czwartek, 7 marca 2013

Witariański tort owocowy

Poszukując inspiracji na tort urodzinowy, trafiałam na różne przepisy, niektóre lepsze, inne zbyt skomplikowane. Ostatecznie połączyłam kilka przepisów, dodałam coś od siebie i oto, co udało mi się stworzyć...
Prawdziwy, pyszny, zdrowy tort urodzinowy:)

Składniki na spód (wielkość 26 cm):

- 150 g orzechów włoskich (namoczyć na noc, następnie odsączyć i odstawić, by trochę przeschły)
-   50 g suszonych daktyli
-   50 g suszonych fig

Składniki na masę:

- 600 g nerkowców (namoczyć na noc)
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 250 g mrożonych jagód
- 250 g mrożonych malin
- sok z 1,5 cytryny
-   60  ml syropu z agawy
- pół łyżeczki naturalnej wanilii w proszku

Przygotowanie:

Figi i daktyle pokroić i zmiksować z wcześniej osuszonymi orzechami włoskimi. Konsystencja powinna być gruboziarnista. Masą wyłożyć dno tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałej części tortu.
Odlać wodę z nerkowców i zmiksować je razem z sokiem z cytryny, wanilią, syropem z agawy i olejem kokosowym. Masa powinna być gładka. Po zmiksowaniu, dzielimy ją na dwie części. Jedną ucieramy z jagodami i wykładamy do formy, na wcześniej już wyłożone dno. Drugą część miksujemy z malinami i wykładamy na masę jagodową. Udekorować i wstawić na noc do lodówki.
Przed wyjęciem tortu z formy, trzeba go wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, dzięki temu tort nie rozpadnie się podczas wyjmowania.
Smacznego!








środa, 6 marca 2013

Aromatyczna zupa-krem z ziemniaków

Ta zupa powstała przez przypadek, ale zagościła w naszym domu na dobre i przyznaję, że mam do niej wyjątkową słabość:)

Składniki:

- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 duża marchewka
- ciecierzyca (opcjonalnie)
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- kawałeczek imbiru
- oliwa
- łyżeczka curry
- 2 łyżeczki kurkumy (może być kawałek świeżej, jeżeli posiadamy)
- łyżeczka kminku
- łyżeczka cynamonu
- sól



Na rozgrzaną oliwę wsypujemy wszystkie przyprawy (oprócz soli), dodajemy cebulę, czosnek, imbir i chwilkę smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i miękką, wcześniej ugotowaną ciecierzycę (można pominąć, ale wtedy warto dać 2 ziemniaki więcej). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po zagotowaniu, ucieramy zupę blenderem i solimy do smaku.
Zupa będzie bardzo gęsta i sycąca, a w chłodne dni, świetnie rozgrzewa :)
Smacznego!

wtorek, 5 marca 2013

Danie jednogarnkowe

Najlepsze są proste, szybkie w przygotowaniu, dania jednogarnkowe.
Oto jedna z wielu odsłon.

Składniki (na 3 duże porcje):

- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 4 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- kilka pieczarek
- pomidory świeże lub ze słoika
- olej kokosowy
- po łyżeczce curry, kurkumy, ostrej papryki, kminku rzymskiego,
- szczypta pieprzu cayenne
- sól




Na rozgrzany olej sypiemy wszystkie przyprawy, chwilkę je podsmażamy i dodajemy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli i nasiąknie przyprawami, do garnka wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki (umyte, ze skórką), podlewamy wodą i całość dusimy przez ok 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę i dusimy kolejne 3 minuty. Dolewamy wodę, jeżeli się wygotowała. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw, chwilkę dusimy, dodajemy sos pomidorowy, przyprawiamy solą i gotowe. Całość możemy posypać pietruszką, rukolą, szpinakiem - wszystkim, na co tylko mamy ochotę.
Smacznego!


Kuleczki figowe

Wersji tego przysmaku jest wiele i każda z nich jest pyszna.
Dokładam jeszcze jeden wariant, którym się obecnie zajadam...

Składniki:

- ok 250g suszonych fig
- 4 daktyle
- 5 łyżek kakao lub karobu lub mieszanka obu
- 1/4 łyżeczki prawdziwej wanilii
- 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
- łyżeczka zimnego oleju kokosowego
- 3-4 łyżki wody
- wiórki kokosowe, zmielone orzechy...

Przygotowanie:
Figi trzeba namaczać przez ok 15 minut, jeżeli są zbyt suche. W międzyczasie do pojemnika wsypujemy kakao, wanilię, syrop z agawy i dodajemy olej kokosowy. Składniki ze sobą łączymy. Po chwili dodajemy figi i daktyle i zaczynamy miksować wszystko razem. Owoce powinny być starte na miazgę. Jeżeli mamy maszynkę do mięsa, to najlepiej będzie zmielić owoce w maszynce, a następnie połączyć je z resztą składników. Masa figowa powinna być zwarta, ale zarazem elastyczna, aby móc formować z niej kulki. Jeżeli jest ona zbyt twarda, można dodać trochę wody.
Następnie formujemy kuleczki i obtaczamy je w zmielonych orzechach albo wiórkach kokosowych.



Wstawiamy na jakiś czas do lodówki. 
Najlepiej smakują schłodzone.
Smacznego!



poniedziałek, 4 marca 2013

Hummus curry z surowej ciecierzycy

Ciecierzyca surowa różni się od gotowanej smakiem. Surowa jest bardziej słodka i mocniej wyczuwa się w niej orzechową nutę.

Składniki:
- ok 1-1,5 szklanki ciecierzycy
- 3 łyżki tahini
- połówka cytryny
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka kurkumy
- woda
- oliwa z oliwek
- sól





Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na ok 12 godzin. Po tym czasie, ciecierzycę przesypujemy do słoika, przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu (najlepiej słonecznym). Kilka razy dziennie należy przepłukać cieciorkę wodą. Po 2-3 dobach powinna być już gotowa do przyrządzenia pasty.

Cieciorkę i resztę składników miksujemy na gładką masę, dodajemy sok z połówki cytryny. Wodę należy dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Na koniec polewamy oliwą i skraplamy cytryną.
Smacznego!

Wegańska Nutella

Prawdziwy, naturalny, bez mleka, glutenu, zbędnych ulepszaczy, pachnący, domowy - krem orzechowy!

Składniki:
- 250 g orzechów laskowych 
- pół szklanki kakao lub karobu 
- 1,5 - 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii 
- łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- ok. 50 ml syropu z agawy
- ok pół szklanki napoju migdałowego lub ryżowego (ewentualnie woda)

Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, to pozbyć się, na tyle, na ile to możliwe, "skórek" z orzechów laskowych, bo one nadają orzechowi gorzki posmak.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wysypujemy orzechy na blachę i wkładamy do piekarnika na 15 minut.



Po wyjęciu rozgrzanych orzechów, zawijamy je w ścierkę i wałkujemy. W wyniku tarcia, gorzka część się wykruszy.



Kiedy uda nam się większość orzechów oczyścić, rozpoczynamy miksowanie, które potrwa ok 8-10 minut



Początkowo z orzechów zrobi się pyłek, ale im dłużej będziemy miksować, tym będą one bardziej przybierały konsystencję pasty, wówczas dodajemy kakao, olej kokosowy, wanilię, syrop z agawy i odrobinę napoju migdałowego. Wszystkie składniki ponownie miksujemy. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, dolewamy napoju, ale trzeba uważać, żeby nie było go za dużo, bo wówczas masa będzie zbyt płynna.
Po połączeniu wszystkich składników, kiedy uzyskamy pożądaną gęstość, przekładamy krem do pojemniczków lub zjadamy od razu:)
Smacznego!



niedziela, 3 marca 2013

Dip z kaszy jaglanej

Pierwotnie miała być to gęsta pasta, jednak wyszedł trochę rzadszy dip:)

Składniki (z poniższych składników otrzymamy jeden głęboki talerz dipu):
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 czerwona papryka
- 2 żółte papryki
- 2 świeże pomidory (opcjonalnie)
- kilka suszonych pomidorów (lub więcej, jeżeli nie dodamy świeżych)
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka garam masala
- łyżka oleju słonecznikowego
- ok 3 łyżki tahini
- sól, pieprz do smaku



Kaszę gotujemy, następnie wszystkie składniki miksujemy razem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dip świetnie smakuje z selerem naciowym, chrupkim pieczywem, a także chipsami. Może także służyć jako smarowidło do chleba.
Smacznego!

sobota, 2 marca 2013

Pizza

Bezglutenowa, wegańska i częściowo witariańska:)

Składniki na ciasto (na dwie formy 26 cm):

- świeże drożdże, ok 30 g (tj. ok 13 g suchych drożdży) 
- mąka gryczana
- mąka ryżowa
- mąka razowa z prosa lub mąka kasztanowa (opcjonalnie)
- 2 łyżki nierafinowanego oleju (dowolny)
- łyżeczka soli
- 250 ml wody
- sos pomidorowy


Składniki na surówkę:

- 3 surowe buraki
- 3 średnie jabłka
- 3 średnie marchewki
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki nierafinowanego oleju słonecznikowego




Ciasto:

Odmierzamy 250 ml wody. Część wody przelewamy do szklanki i rozpuszczamy w niej drożdże (woda powinna być lekko ciepła). W tym czasie do miski wsypujemy po 1 szklance z każdej mąki, dodajemy sól, olej i rozpuszczone wcześniej drożdże. Dolewamy resztę wody, która nam została i zaczynamy ugniatać. Ciasto powinno być gęste i nie kleić się do rąk. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki. 
Wybór mąki zależy od naszych upodobań. U nas przeważa mąka gryczana, ale można dodać więcej mąki ryżowej lub z prosa.
Gdy ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji (nie przykleja się do rąk), odstawiamy je w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia ok 20 minut.
Po tym czasie, kiedy ciasto podwoi już swą objętość, wykładamy nim blachę, smarujemy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Ciasto powinno się piec ok 15-20 minut. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto z piekarnika i obkładamy ulubionymi warzywami.
U nas była papryka w trzech kolorach, pieczarki, cebula czerwona i biała.

Surówka:
Warzywa szatkujemy, dodajemy sok z cytryny, olej słonecznikowy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy, by składniki się "przegryzły".

Smacznego!

Napój energetyczny

Burak działa pobudzająco, ma właściwości oczyszczające krew, pomaga w zwalczaniu przeziębienia, jest polecany dla osób z anemią i nerwicą. Zawiera wiele cennych makro- i mikroelementów, a także witaminę C, B1, kwas foliowy, wapń, magnez, potas...
Poza walorami zdrowotnymi, burak jest bardzo smaczny i warto, aby jak najczęściej gościł na naszych stołach.
Dzisiaj dzień rozpoczęliśmy od energetycznego napoju buraczanego. 

Składniki (na 3 duże szklanki):

- 4 średnie surowe buraki
- 3 jabłka
- 2 pomarańcze






Buraki i jabłka myjemy, pomarańcze obieramy ze skórki. Po wyciśnięciu otrzymujemy bardzo słodki i zdrowy sok w pięknym bordowym kolorze.
Na zdrowie!


piątek, 1 marca 2013

Pikantny napój rozgrzewający

Składniki:

- 2-3 kubeczki wody
- kilka plasterków świeżego imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- sok z połówki cytryny
- 6-7 kropli płynnej stewii lub łyżka syropu z agawy



Wodę gotujemy. Do wrzątku dodajemy wszystkie składniki, wyciskamy cytrynę i pod przykryciem parzymy napój przez 5-10 minut (im dłużej, tym bardziej imbirowy).
Rozlewamy do kubeczków i się delektujemy.
Smacznego!

Pieczone kotleciki z kaszy jaglanej

Składniki:

- 1-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duża cebula czerwona lub zwykła
- 1 duża papryka czerwona, zielona, żółta - do wyboru
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki słonecznika
- łyżka sezamu
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka ostrej papryki czerwonej
- sól
- pieprz
- 2 szklanki mąki gryczanej lub innej



Kaszę jaglaną miksujemy z przyprawami i odrobiną wody (konsystencja powinna być dość gęsta). Warzywa szatkujemy, następnie łączymy z kaszą jaglaną, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Jeżeli nie chce nam się szatkować warzyw, możemy je również zmiksować z kaszą.
Lepimy kotleciki (masa nie powinna się mocno kleić do rąk, jeżeli jednak się przykleja, trzeba dodać więcej mąki) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze ok 190 stopni przez 30 minut. Po ok. 15 minutach należy kotleciki obrócić na drugą stronę.
Wyciągamy z piekarnika i serwujemy z ulubionymi warzywami.
Smacznego!