Składniki na masę (użyłam formy 24-centymetrowej):
- 4 opakowania tofu naturalnego (w sumie 1,2 kg, ale można mniej, myślę, że 800 g wystarczy)
- 1 budyń waniliowy, bezglutenowy
- ok 50-60 ml syropu z agawy
- 2-3 kostki czarnej czekolady
- rodzynki (opcjonalnie)
Składniki na spód (opcjonalnie):
- ok 10 herbatników bezglutenowych
- 10 daktyli suszonych
Przygotowanie spodu:
Herbatniki i daktyle blendujemy. Konsystencja powinna być gruboziarnista. Daktyle można również pokroić, a ciastka pokruszyć. Jeżeli masa nie będzie się kleiła, dodajemy 2-3 łyżki wody.
Masę wykładamy na dno tortownicy.
Przygotowanie masy sernikowej:
Tofu odsączamy z wody, rozgniatamy widelcem, dodajemy opakowanie budyniu i syrop z agawy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę albo przeciskamy przez praskę. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i rodzynki, wszystko razem mieszamy i tak przygotowaną masę, wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Tofu nie musi się upiec, tylko obsuszyć i delikatnie zrumienić.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do wystygnięcia, a następnie polewamy polewą czekoladową.
Przygotowanie polewy:
Nie chciało mi się kombinować, a nie miałam akurat kakao, więc użyłam po prostu czarnej czekolady z pomarańczą.
Czekoladę rozpuściłam z odrobiną mleka migdałowego i polałam nią ciasto.
Smacznego!