poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Czerwone porzeczki i truskawki

To już ostatnie tygodnie lata, więc warto korzystać z tego, co nam jeszcze oferuje natura.

Polecam koktajl z czerwonych porzeczek...

Składniki:

czerwone porzeczki
truskawki
1-2 banany
solidna garść natki pietruszki


Składniki myjemy, banany obieramy ze skórki i wszystko razem miksujemy.
Na koniec warto dodać świeżo zmielone siemię lniane.


czwartek, 1 sierpnia 2013

Tort Lodowy





Składniki :
1,5L dowolnego roślinnego mleka
szklanka nerkowców
pół szklanki wiórków kokosowych
3 banany 
1,5 szklanki czarnej porzeczki
ksylitol



Nerkowce namoczyć w wodzi przez minimum 3 godziny lub przez noc,
następnie odlać wodę i za pomocą blendera zmiksować z odrobiną mleka 
na gładką masę. Połączyć z resztą mleka i dosłodzić ksylitolem według uznania. 
Masę podzielić na 2 części. 
Do jednej wsypać wiórki, wymieszać i masę wlać do formy.
Formę umieścić w zamrażalce na około 1 godzinę, tak aby masa lekko zamarzła.
Resztę masy miksujemy na gładko z dwoma bananami i porzeczkami,
zostawiając trochę porzeczek i jednego banana do przystrojenia tortu.
Po zamarznięciu masy kokosowej, wlewamy warstwę owocową i 
Po godzinie przystrajamy wierzch pokrojonym w plasterki bananem i porzeczkami, 
po czym wstawiamy jeszcze na co najmniej godzinę do zamrażarki.










photo ©missfotografo.com