Składniki :
1,5L dowolnego roślinnego mleka
szklanka nerkowców
pół szklanki wiórków kokosowych
3 banany
1,5 szklanki czarnej porzeczki
ksylitol
Nerkowce namoczyć w wodzi przez minimum 3 godziny lub przez noc,
następnie odlać wodę i za pomocą blendera zmiksować z odrobiną mleka
na gładką masę. Połączyć z resztą mleka i dosłodzić ksylitolem według uznania.
Masę podzielić na 2 części.
Do jednej wsypać wiórki, wymieszać i masę wlać do formy.
Formę umieścić w zamrażalce na około 1 godzinę, tak aby masa lekko zamarzła.
Resztę masy miksujemy na gładko z dwoma bananami i porzeczkami,
zostawiając trochę porzeczek i jednego banana do przystrojenia tortu.
Po zamarznięciu masy kokosowej, wlewamy warstwę owocową i
Po godzinie przystrajamy wierzch pokrojonym w plasterki bananem i porzeczkami,
po czym wstawiamy jeszcze na co najmniej godzinę do zamrażarki.
photo ©missfotografo.com