poniedziałek, 11 listopada 2013

Pikantna Zupa Fasolowa

  




Składniki:
1 butelka Passaty 
szklanka czerwonej fasoli
2 cebule
1 marchew
3 ząbki czosnku
1 świeża chili (opcjonalnie suszona w płatkach lub proszkowana)
łyżeczka oregano
łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
oliwa z oliwek
pieprz i sól 


Fasolę moczymy przez noc i gotujemy do miękkości w świeżej wodzie.
W osobnym garnku gotujemy w dwóch szklankach wody pokrojoną w paski marchew wraz z liściem laurowym. 
Cebulę kroimy w dość grube paski i podsmażamy na patelni na oliwie.  
Gdy marchew jest już miękka, dorzucamy do niej odsączoną fasolę, podsmażoną cebulę, 
posiekany drobno czosnek, pokrojoną w plasterki chili, przyprawy i całość zalewamy passatę.
 Jeśli zupa jest za gęsta, bo zbyt dużo wody wyparowało podczas gotowania marchwi, 
rozcieńczamy ją wodą, zupa powinna jednak być dość gęsta. 
Całość doprowadzamy do wrzenia i na koniec polewamy odrobiną oliwy.








photo ©missfotografo.com