Ciasto na Wrapy
na 2 duże placki potrzeba:
6 łyżkek mąki gryczanej (lub zmielonej niepalonej kaszy gryczanej)
6 łyżkek mąki gryczanej (lub zmielonej niepalonej kaszy gryczanej)
2 łyżki siemienia lnianego
około 200ml wody
1 łyżeczka curry
2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego (lub innego roślinnego tłuszczu do smażenia)
Siemię mielimy w młynku (np. do kawy)
Wszystkie składniki łączymy i
mieszamy łyżką
(masa ma być odrobinę gęstsza niż na naleśniki)
Połowę wylewamy na rozgrzaną patelnię
rozprowadzamy łyżką po patelni formując naleśnika i
smażymy z dwóch stron
Jeśli mamy dobrą patelnie, do której nie przywiera, smażymy na
sucho, w innym przypadku przesmarować patelnie lekko tłuszczem kokosowym.
Sos Pomidorowy
Sos można zrobić z przecieru pomidorowego (np. passaty)
rozcieńczonego wodą koncentratu
lub
zmiksowanych pomidorów (bez środków)
Przyprawić posiekaną świeżą chili
wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem i solą
Dodatki do Wrapa
4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
2 garści szpinaku
1 marchew
1 mały burak
kawałek czerwonej kapusty
1 bakłażan
1 marchew
1 mały burak
kawałek czerwonej kapusty
1 bakłażan
Wrapy przesmarować sosem
Na połowę wysypać 2 łyżki komosy ryżowej
Obwicie wyłożyć szpinakiem
Dodać tartej marchwi i buraka
drobno posiekanej czerwonej kapusty
oraz
2-3 plastry bakłażana (grillowany, pieczony lub smażony)
Całość ciasno zwinąć
To co zawiniecie w Wrapy tak zależy od Was. Ja dzisiaj miałam ochotę na Bakłażana, Szpinak i Kokmosę Ryżową, żeby nie było za sucho dodałam tartych warzyw i kapusty.
Komosa Ryżowa lub Quinoa (ang.) – roślina wytwarzająca pyszne i odżywcze nasiono, uprawiane podobno od
5000 lat. Pochodzi z rejonów górskich Boliwii,
Chile, Peru i Ekwadoru.
Zawiera więcej białka i wapnia niż mleko i ma więcej tłuszczów i cynku niż wszystkie zboża. Ponadto bogata w witaminy z
grupy B i E, stanowi doskonałe źródło żelaza, miedzi, magnezu, manganu i
fosforu. Zapewnia komplet białek, zawiera niezbędne aminokwasy, w tym lizyny –
kluczowe dla wzrostu i odbudowy tkanek.
Gotuje się ją jak ryż, w niewielkiej ilości wody, tylko trochę krócej.
Zródła:
Pitchford
P. ‘Odżywianie dla zdrowia' (2012)
http://www.naturalnews.com/034110_quinoa_nutrition.html
http://www.doz.pl/czytelnia/a1501-5_minut_ratuje_zycie
photo ©missfotografo.com
Uwielbiam wrapy z takim zdrowym wypełnieniem :) Twoje wyglądają pięknie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki Kochana :* miało być zdrowo, pożywnie i kolorowo ;)
OdpowiedzUsuńwygląda to super i tak też pewnie smakuje .Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńAle to pyszne, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń