sobota, 27 kwietnia 2013

Gryczane Wrapy z Komosą Ryżową







Ciasto na Wrapy 
na 2 duże placki potrzeba:
6 łyżkek mąki gryczanej (lub zmielonej niepalonej kaszy gryczanej)
2 łyżki siemienia lnianego
około 200ml wody
1 łyżeczka curry 
2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego (lub innego roślinnego tłuszczu do smażenia)





Siemię mielimy w młynku (np. do kawy)
Wszystkie składniki łączymy i 
mieszamy łyżką
 (masa ma być odrobinę gęstsza niż na naleśniki)
Połowę wylewamy na rozgrzaną patelnię
rozprowadzamy łyżką po patelni formując naleśnika i
 smażymy z dwóch stron


Jeśli mamy dobrą patelnie, do której nie przywiera, smażymy na sucho, w innym przypadku przesmarować patelnie lekko tłuszczem kokosowym.








Sos Pomidorowy
Sos można zrobić z przecieru pomidorowego (np. passaty)
rozcieńczonego wodą koncentratu 
lub 
 zmiksowanych pomidorów (bez środków)
Przyprawić posiekaną świeżą chili
wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem i solą
  






Dodatki do Wrapa
4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej  
2 garści szpinaku
1 marchew
1 mały burak
kawałek czerwonej kapusty
1 bakłażan 
 

Wrapy przesmarować sosem 
Na połowę wysypać 2 łyżki komosy ryżowej
Obwicie wyłożyć szpinakiem
Dodać tartej marchwi i buraka
drobno posiekanej czerwonej kapusty 
oraz 
2-3 plastry bakłażana (grillowany, pieczony lub smażony)
Całość ciasno zwinąć
  


To co zawiniecie w Wrapy tak zależy od Was. Ja dzisiaj miałam ochotę na Bakłażana, Szpinak i Kokmosę Ryżową, żeby nie było za sucho dodałam tartych warzyw i kapusty. 





Komosa Ryżowa lub Quinoa (ang.) – roślina wytwarzająca pyszne i odżywcze nasiono, uprawiane podobno od 5000 lat. Pochodzi z rejonów górskich Boliwii, Chile, Peru i Ekwadoru.
Zawiera więcej białka i wapnia niż mleko i ma więcej tłuszczów i cynku niż wszystkie zboża. Ponadto bogata w witaminy z grupy B i E, stanowi doskonałe źródło żelaza, miedzi, magnezu, manganu i fosforu. Zapewnia komplet białek, zawiera niezbędne aminokwasy, w tym lizyny – kluczowe dla wzrostu i odbudowy tkanek.
Gotuje się ją jak ryż, w niewielkiej ilości wody, tylko trochę krócej.


 Zródła:
Pitchford P. ‘Odżywianie dla zdrowia' (2012)
http://www.naturalnews.com/034110_quinoa_nutrition.html
http://www.doz.pl/czytelnia/a1501-5_minut_ratuje_zycie




photo ©missfotografo.com

4 komentarze :

  1. Uwielbiam wrapy z takim zdrowym wypełnieniem :) Twoje wyglądają pięknie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki Kochana :* miało być zdrowo, pożywnie i kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda to super i tak też pewnie smakuje .Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to pyszne, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń