Najlepsze są proste, szybkie w przygotowaniu, dania jednogarnkowe.
Oto jedna z wielu odsłon.
Składniki (na 3 duże porcje):
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 4 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- kilka pieczarek
- pomidory świeże lub ze słoika
- olej kokosowy
- po łyżeczce curry, kurkumy, ostrej papryki, kminku rzymskiego,
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
Na rozgrzany olej sypiemy wszystkie przyprawy, chwilkę je podsmażamy i dodajemy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli i nasiąknie przyprawami, do garnka wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki (umyte, ze skórką), podlewamy wodą i całość dusimy przez ok 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę i dusimy kolejne 3 minuty. Dolewamy wodę, jeżeli się wygotowała. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw, chwilkę dusimy, dodajemy sos pomidorowy, przyprawiamy solą i gotowe. Całość możemy posypać pietruszką, rukolą, szpinakiem - wszystkim, na co tylko mamy ochotę.
Smacznego!
To coś dla mnie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńN.
Właśnie zjadłam. Potwierdzam: mniam :) Do tego rzeczywiście szybko tę potrawkę można przyrządzić no i bez dużego wysiłku. A napycha... :)
OdpowiedzUsuńW ramach modyfikacji dodałam razem z ziemniakami trochę czerwonej soczewicy i ugotowanej kaszy jaglanej (ale surowa też zdąży się ugotować).
Zastanawiam się, jak to jest z miękkością warzyw - papryka i seler idą na końcu, czy nie będą zbyt twarde (zwłaszcza ten ostatni)? A ziemniaki na początku są dodawane, więc obawiam się, że mogłyby się rozgotować...
OdpowiedzUsuń