wtorek, 5 marca 2013

Kuleczki figowe

Wersji tego przysmaku jest wiele i każda z nich jest pyszna.
Dokładam jeszcze jeden wariant, którym się obecnie zajadam...

Składniki:

- ok 250g suszonych fig
- 4 daktyle
- 5 łyżek kakao lub karobu lub mieszanka obu
- 1/4 łyżeczki prawdziwej wanilii
- 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
- łyżeczka zimnego oleju kokosowego
- 3-4 łyżki wody
- wiórki kokosowe, zmielone orzechy...

Przygotowanie:
Figi trzeba namaczać przez ok 15 minut, jeżeli są zbyt suche. W międzyczasie do pojemnika wsypujemy kakao, wanilię, syrop z agawy i dodajemy olej kokosowy. Składniki ze sobą łączymy. Po chwili dodajemy figi i daktyle i zaczynamy miksować wszystko razem. Owoce powinny być starte na miazgę. Jeżeli mamy maszynkę do mięsa, to najlepiej będzie zmielić owoce w maszynce, a następnie połączyć je z resztą składników. Masa figowa powinna być zwarta, ale zarazem elastyczna, aby móc formować z niej kulki. Jeżeli jest ona zbyt twarda, można dodać trochę wody.
Następnie formujemy kuleczki i obtaczamy je w zmielonych orzechach albo wiórkach kokosowych.



Wstawiamy na jakiś czas do lodówki. 
Najlepiej smakują schłodzone.
Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz