Składniki:
- 250 g orzechów laskowych
- pół szklanki kakao lub karobu
- 1,5 - 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii
- łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- ok. 50 ml syropu z agawy
- ok pół szklanki napoju migdałowego lub ryżowego (ewentualnie woda)
Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, to pozbyć się, na tyle, na ile to możliwe, "skórek" z orzechów laskowych, bo one nadają orzechowi gorzki posmak.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wysypujemy orzechy na blachę i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu rozgrzanych orzechów, zawijamy je w ścierkę i wałkujemy. W wyniku tarcia, gorzka część się wykruszy.
Kiedy uda nam się większość orzechów oczyścić, rozpoczynamy miksowanie, które potrwa ok 8-10 minut
Początkowo z orzechów zrobi się pyłek, ale im dłużej będziemy miksować, tym będą one bardziej przybierały konsystencję pasty, wówczas dodajemy kakao, olej kokosowy, wanilię, syrop z agawy i odrobinę napoju migdałowego. Wszystkie składniki ponownie miksujemy. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, dolewamy napoju, ale trzeba uważać, żeby nie było go za dużo, bo wówczas masa będzie zbyt płynna.
Po połączeniu wszystkich składników, kiedy uzyskamy pożądaną gęstość, przekładamy krem do pojemniczków lub zjadamy od razu:)
Smacznego!
Ciekawie to pokazujesz na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że komuś się podoba :)
OdpowiedzUsuńMi tez sie podoba, na pewno zrobie na dniach :D Tymczasem zapraszam do mnie, moze cos Cie zainteresuje :D
OdpowiedzUsuńhttp://krteknejimaso.blogspot.cz/
Pozdrawiam. SS
Wygląda świetnie i na pewno ją wypróbuję, ale... z czym ją jeść? Swoją przygodę z weganizmem dopiero zaczynam, a oryginalną nutellę jadłam zawsze z herbatnikami, bułeczkami maślanymi albo rogalikami croissant, a teraz? Czy mogłabyś mi coś podpowiedzieć?
OdpowiedzUsuńMuszę też dodać, że to Twój blog zainspirował mnie do przejścia na weganizm. Zawsze myślałam, że weganie nie mają nic do jedzenia poza sałatą, ale u Ciebie znalazłam mnóstwo świetnych przepisów! Jak dotąd wypróbowałam mleko migdałowe, którym jestem zachwycona i przymierzam się do twarożku z nerkowców, ale wczoraj sprzedano mi zjełczałe orzechy... (NIGDY nie kupujcie orzechów na wagę w małych osiedlowych sklepikach, nie wiadomo jak długo tam już leżą!)
PS: Czytałam sporo negatywnych opinii o syropie z agawy. Podobno rzeczywiście ma niski indeks glikemiczny, ale powoduje otłuszczanie się narządów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby. Postanowiłam go nie stosować, w zamian kupiłam ksylitol. Ale nutella chyba wyjdzie też na bazie ksylitolu, prawda? Czy się nie rozpuści?
Pozdrawiam!
Witam,
OdpowiedzUsuńteż ostatnio trochę czytałam nt. syropu z agawy i niestety okazuje się, że nie jest taki zdrowy, jak bym sobie tego życzyła.
Ksylitol wydaje się chyba najlepszym rozwiązaniem.
Sądzę, że powinien się rozpuścić lub podczas miksowania, połączy się po prostu z resztą składników.