Prawdziwy, pyszny, zdrowy tort urodzinowy:)
Składniki na spód (wielkość 26 cm):
- 150 g orzechów włoskich (namoczyć na noc, następnie odsączyć i odstawić, by trochę przeschły)
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych fig
Składniki na masę:
- 600 g nerkowców (namoczyć na noc)
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 250 g mrożonych jagód
- 250 g mrożonych malin
- sok z 1,5 cytryny
- 60 ml syropu z agawy
- pół łyżeczki naturalnej wanilii w proszku
Przygotowanie:
Figi i daktyle pokroić i zmiksować z wcześniej osuszonymi orzechami włoskimi. Konsystencja powinna być gruboziarnista. Masą wyłożyć dno tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałej części tortu.
Odlać wodę z nerkowców i zmiksować je razem z sokiem z cytryny, wanilią, syropem z agawy i olejem kokosowym. Masa powinna być gładka. Po zmiksowaniu, dzielimy ją na dwie części. Jedną ucieramy z jagodami i wykładamy do formy, na wcześniej już wyłożone dno. Drugą część miksujemy z malinami i wykładamy na masę jagodową. Udekorować i wstawić na noc do lodówki.
Przed wyjęciem tortu z formy, trzeba go wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, dzięki temu tort nie rozpadnie się podczas wyjmowania.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz