Skład:
szklanka orzechów nerkowca
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy słonecznikowej
2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
woda
pietruszka lub szczypiorek
sól
pieprz
Orzechy namoczyć przez 2, 3 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę.
Wodę dodajemy stopniowo, żeby całość nie była zbyt rzadka.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Orzechy nerkowca powinniśmy spożywać każdego dnia ponieważ wpływają bardzo pozytywnie na nasz organizm. Pomagają w zwalczaniu stanów depresyjnych, regulują poziom cukru, dostarczają zdrowych, nienasyconych tłuszczów, zawierają witaminy z grupy B, są źródłem witamin PP, A, E. Dostarczają naszemu organizmowi fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk. Pomagają w profilaktyce cukrzycy typu drugiego, pomagają także w łagodzeniu stanów zapalnych.
Źródła:
http://tvp.info/informacje/nauka/orzechy-nerkowca-kontra-cukrzyca/2108326
http://www.cabines.pl/artykuly/index.php/35/orzechy
Wygląda przepysznie. Czy słodki smak orzechów jest wyczuwalny, czy serek jest raczej wytrawny?
OdpowiedzUsuńAnia
Nie czuć smaku orzechów. Jeżeli jednak chcesz, żeby był on wyczuwalny, możesz dodać mniej (albo wcale) czosnku:)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Nigdy czegoś takiego z jakichkolwiek orzechów nie robiłam, więc warte wypróbowania, bo zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńMożna również zrobić np. z migdałów. Jednak proces przygotowywania migdałów jest trochę inny. Może następnym razem dodam przepis :)
OdpowiedzUsuńchyba pora spróbować, tym bardziej, że w mojej szafce czają się gdzieś nerkowce :)
OdpowiedzUsuńPS. Twój blog został przeze mnie wyróżniony w zabawie Liebster Award :) Wiem, że wiele osób ignoruje takie zabawy "łańcuszkowe", jednak jest to wyróżnienie kierowane od bloga dla bloga. Zapraszam http://pudelkoslonia.blogspot.com/2013/05/liebster-award.html