Dzisiaj na śniadanie gęsty, pożywny koktajl porzeczkowo-pomarańczowy.
Składniki:
czarna porzeczka
świeży sok z pomarańczy
łyżeczka prawdziwej wanilii
syrop z agawy (opcjonalnie, jeżeli porzeczki okażą się wyjątkowo kwaśne)
kostka lodu
Porzeczki miksujemy ze świeżo wyciśniętym sokiem.
Dodajemy wanilię i syrop z agawy.
Przelewamy do szklanek i dodajemy kostkę lodu lub schładzamy w lodówce.
Czarna porzeczka jest jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C.
Co więcej, witaminie C towarzyszy w czarnej porzeczce witamina P
(rutyna), której również jest wyjątkowo dużo, bo przeciętnie 500 mg%.
Towarzystwo witaminy P jest tak ważne, gdyż ułatwia ona przyswajanie
witaminy C. Dlatego spożycie owoców czarnej porzeczki lepiej skutkuje
niż łykanie tabletek z witaminą C. Jakby tego było mało, witamina C
występuje w owocach czarnej porzeczki w trwałych wiązaniach, dlatego
zachowuje się także w przetworach.
Czarna porzeczka to również źródło witamin z grupy B, prowitaminy A,
biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie
potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich
jak mangan, bor i jod. A ponadto owoce czarnej porzeczki to cenne kwasy
organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowy
karotenoid luteina.
Owoce czarnej porzeczki oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają
leczenie wątroby i nerek. Kwasy owocowe korzystnie wpływają na procesy
gnilne, zawarta w nich tanina działa przeciwzapalnie. Ze względu na
bogactwo bakteriobójczych fitoncydów, owoce czarnej porzeczki hamują
rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z
czarnej porzeczki w okresach gryp i innych infekcji wirusowych.Ponadto porzeczki czarne korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi. Olejki eteryczne pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych, więc polecane szczególnie osobom w podeszłym wieku. Zaleca się również spożywanie czarnych porzeczek po kuracji antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony.
Owoce czarnej porzeczki to również stary lek w stanach zapalnych jamy ustnej, w anginie, chrypkach, kaszlu, w chorobach reumatycznych oraz w kamicy moczowej.
Lecznicze właściwości mają nie tylko owoce, ale i liście. Wyciągi z liści czarnej porzeczki pobudzają przesączanie w kłębkach nerkowych i jednocześnie hamują wchłanianie zwrotne w cewkach. Zwiększają nieznacznie ilość wydalanego moczu i produktów przemiany materii, w tym kwasu moczowego. Działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i czynność serca oraz zmniejszają obrzęki.
Zalecane są w chorobach gośćcowych, dnie, miażdżycy naczyń, otosklerozie, przewlekłych nieżytach pęcherza, kamicy dróg moczowych, nieżytach żołądka, biegunkach, kolkach i migrenach. Wykazują też słabe działanie napotne.
Dzięki garbnikom i mikroelementom działają przeciwzapalnie i ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit, a także hamują rozwój drobnoustrojów przewodu pokarmowego.
Odwar z liści czarnej porzeczki podany zewnętrznie w postaci płukań i okładów ma działanie ściągające i przeciwbakteryjne.
Źródło:
http://www.smaczny.pl/wydruka.php?p_kod=115
http://www.cyberbaba.pl/produkty-spozywcze/132-owoce/1544-czarna-porzeczka-niezwykly-owoc
http://www.poradynazdrowie.pl/porzeczka-czarna-i-czerwona.html
Uwielbiam czarna porzeczkę... zwłaszcza jej zapach ..:)
OdpowiedzUsuńA ja mam zepsuty blender i płaczę, bo wszyscy sobie robią koktajle i domowe vegan lody :(
OdpowiedzUsuńZnam ten ból :(
Usuń