Bardzo aromatyczne, idealne na chłodniejsze dni, które wielkimi krokami nadchodzą.
Składniki (na ok 6 porcji):
2 nieduże cebule
5-6 średnich ziemniaków pokrojonych w talarki
2 słoiki/puszki ciecierzycy
1 bakłażan pokrojony w kostkę
1 cukinia pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
2-3 pomidory pokrojone w kostkę
1/2 kartoniku przecieru pomidorowego
garść świeżej kolendry
oliwa z oliwek
kawałeczek świeżego, startego imbiru
2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kminku rzymskiego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
świeżo mielony, czarny pieprz
sól
W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią curry, kminek, cynamon, pieprz cayenne, cebulę, czosnek i imbir. Wszystko chwilkę smaż, jednak nie za długo, żeby przyprawy się nie przypaliły. Dodaj pokrojone ziemniaki i odrobinę wody. Ciągle mieszając, podsmaż wszystko, aż ziemniaki lekko zmiękną (możesz dodawać odrobinę wody, żeby ziemniaki i przyprawy nie przypaliły się). Dodaj bakłażana, cukinię i paprykę. Smaż, aż bakłażan stanie się miękki i po tym czasie dodaj odsączoną ciecierzycę, pomidory i przecier pomidorowy. Dopraw solą i świeżym pieprzem.
Chwilę podduś, aby sos nabrał pięknego aromatu.
Gotowe!
Przełóż do misek i posyp świeżymi listkami kolendry.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz