Składniki:
główka brokułu
1 długa słodka czerwona papryka
4 ząbki czosnku
2 łyżki sezamu
50ml oleju sezamowego (opcjonalnie kokosowy)
100ml sosu sojowego (lub czubata łyżeczka bezglutenowego miso, rozrobionego w 100ml wody)
2-3 łyżki tajskiego sosu chili
Brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki.
Paprykę kroimy w plastry (krążki) i usuwamy pestki.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Na bardzo mocno rozgrzanego woka wlewamy olej i podgrzewamy.
Na gorący olej wrzucamy brokuł i obsmażamy przez około 1 minuty.
Następnie dorzucamy paprykę i smażymy przez kolejną minutę.
Warzywa powinny być lekko spieczone z zewnątrz ale na wpół surowe w środku.
Kolejno dorzucamy czosnek i sezam.
Po chwili całość zalewamy sosem sojowym, mieszamy,
skrapiamy obficie sosem chili i ponownie mieszamy. Gotowe.
Całe smażenie nie powinno zająć dłużej niż 3 minuty,
ważne jest aby mieć wszystkie składniki uprzednio przygotowane,
gotowe do wrzucenia na patelnię.
Najlepiej smakują z ryżem z odrobiną kurkumy dodaną podczas jego gotowania.
photo ©missfotografo.com
100 ml oleju? to strasznie dużo! ale danie pycha.
OdpowiedzUsuńooo widzisz, miała być pięćdziesiątka... już zmieniam!
OdpowiedzUsuń