Składniki:
brzoskwinie
ksylitol, cukier lub inna substancja słodzącasok z cytryny
agar agar
Brzoskwinie wkładamy do wrzątku na 2 minuty,
po czym przepłukujemy zimną wodą.
Tak sparzone owoce obieramy ze skórki, drylujemy,
umieszczamy w garnku i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę.
Doprawiamy sokiem z cytryny (na 1kg brzoskwiń sok z 1/2 cytryny)
i substancją słodzącą (według uznania, w zależności od słodkości owoców).
Marmoladę gotować bez przykrycia przez 15-20 minut,
pamiętając o częstym mieszaniu.
Na koniec dodać agar agar (na 1kg brzoskwiń 1dkg),
dokładnie wymieszać i zostawić na ogniu jeszcze na 3 minuty.
Gorącą marmoladę przelewamy do wyparzonych słoików,
które stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Przy zakupie brzoskwiń musimy pamiętać, że znajdują się one w pierwszej dziesiątce owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami. Brzoskwinie dostałam od sąsiadki i wiem, że pochodzą z jej ogródka, gdzie nie były stosowane żadne opryski... z tych marketowych niestety nie odważyłabym się zrobić weków na zimę.
photo ©missfotografo.com
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz