środa, 2 października 2013

Marmolada z Brzoskwiń





Składniki:
brzoskwinie
ksylitol, cukier lub inna substancja słodząca
sok z cytryny
agar agar



Brzoskwinie wkładamy do wrzątku na 2 minuty, 
po czym przepłukujemy zimną wodą. 
Tak sparzone owoce obieramy ze skórki, drylujemy, 
umieszczamy w garnku i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. 
Doprawiamy sokiem z cytryny (na 1kg brzoskwiń sok z 1/2 cytryny) 
i substancją słodzącą (według uznania, w zależności od słodkości owoców).
Marmoladę gotować bez przykrycia przez 15-20 minut, 
pamiętając o częstym mieszaniu.
Na koniec dodać agar agar (na 1kg brzoskwiń 1dkg),
 dokładnie wymieszać i zostawić na ogniu jeszcze na 3 minuty.
Gorącą marmoladę przelewamy do wyparzonych słoików, 
które stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

 


Przy zakupie brzoskwiń musimy pamiętać, że znajdują się one w pierwszej dziesiątce owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami. Brzoskwinie dostałam od sąsiadki i wiem, że pochodzą z jej ogródka, gdzie nie były stosowane żadne opryski... z tych marketowych niestety nie odważyłabym się zrobić weków na zimę.








photo ©missfotografo.com





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz