Składniki:
1 butelka Passaty
szklanka czerwonej fasoli
2 cebule
1 marchew
3 ząbki czosnku
1 świeża chili (opcjonalnie suszona w płatkach lub proszkowana)
łyżeczka oregano
łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
oliwa z oliwek
pieprz i sól
Fasolę moczymy przez noc i gotujemy do miękkości w świeżej wodzie.
W osobnym garnku gotujemy w dwóch szklankach wody pokrojoną w paski marchew wraz z liściem laurowym.
Cebulę kroimy w dość grube paski i podsmażamy na patelni na oliwie.
Gdy marchew jest już miękka, dorzucamy do niej odsączoną fasolę, podsmażoną cebulę,
posiekany drobno czosnek, pokrojoną w plasterki chili, przyprawy i całość zalewamy passatę.
Jeśli zupa jest za gęsta, bo zbyt dużo wody wyparowało podczas gotowania marchwi,
rozcieńczamy ją wodą, zupa powinna jednak być dość gęsta.
Całość doprowadzamy do wrzenia i na koniec polewamy odrobiną oliwy.
photo ©missfotografo.com
Kosząca propozycja na fasole !
OdpowiedzUsuń