Mleko kokosowe:
1 szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki wody
Wiórki zalewamy 1 szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Gdy wiórki porządnie nasiąkną, miksujemy je blenderem przez 3 minuty.
Dolewamy pół szklanki gorącej wody i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Mleko cedzimy przez drobne sitko lub gazę i dokładnie odciskamy pulpę.
Wiórki (pulpę) ponownie umieszczamy w blenderze, zalewamy pozostałą wodą (0,5 szklanki),
miksujemy przez 2 minuty i odcedzamy.
Przyprawa Korzenna:
kardamon (wyłuskane nasionka z 5 nasiennych łupinek)
4 goździkiłyżka mielonego cynamonu
kawałek skórki z pomarańczy
1 szklanka wody
Kardamon i goździki gnieciemy w moździerzu.
Wszystkie składniki umieszczamy w małym garnku i gotujemy bez przykrycia około 5 minut,
przez ten czas 2/3 wody powinno wyparować.
Wywar przelewamy przez drobne sitko i łączymy go z mlekiem.
Całość chwilę podgrzewamy i podajemy gorące.
photo ©missfotografo.com
Jestem ciekawy ile taki napój może mieć wartości energetycznej, masz może jakieś informacje?
OdpowiedzUsuńniestety, nie posiadam takich informacji... na pewno będzie trochę bardziej kaloryczne niż napój kokosowy z kartonu, ale mniej tłuste niż to z puszki.
OdpowiedzUsuń