poniedziałek, 23 grudnia 2013

Mleko Kokosowe z Przyprawami Korzennymi

 



Mleko kokosowe:
1 szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki wody


Wiórki zalewamy 1 szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. 
Gdy wiórki porządnie nasiąkną, miksujemy je blenderem przez 3 minuty.
Dolewamy pół szklanki gorącej wody i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Mleko cedzimy przez drobne sitko lub gazę i dokładnie odciskamy pulpę.
Wiórki (pulpę) ponownie umieszczamy w blenderze, zalewamy pozostałą wodą (0,5 szklanki), 
miksujemy przez 2 minuty i odcedzamy.




Przyprawa Korzenna:
kardamon (wyłuskane nasionka z 5 nasiennych łupinek)
4 goździki
łyżka mielonego cynamonu
kawałek skórki z pomarańczy
1 szklanka wody 


Kardamon i goździki gnieciemy w moździerzu.
Wszystkie składniki umieszczamy w małym garnku i gotujemy bez przykrycia około 5 minut,
przez ten czas 2/3 wody powinno wyparować.
Wywar przelewamy przez drobne sitko i łączymy go z mlekiem.
Całość chwilę podgrzewamy i podajemy gorące. 






photo ©missfotografo.com

2 komentarze :

  1. Jestem ciekawy ile taki napój może mieć wartości energetycznej, masz może jakieś informacje?

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety, nie posiadam takich informacji... na pewno będzie trochę bardziej kaloryczne niż napój kokosowy z kartonu, ale mniej tłuste niż to z puszki.

    OdpowiedzUsuń