środa, 27 lutego 2013

Zupa krem z soczewicy

Składniki (na duży garnek, ok 5-6 porcji):

- opakowanie czerwonej soczewicy, ok 400g
- 2 cebule 
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- duży słoik (lub puszka) pomidorów 
- 2 papryczki chili suszone lub świeże
- łyżeczka sproszkowanej kolendry
- łyżeczka kminku rzymskiego
- kurkuma (świeża lub w proszku)
- łyżeczka ostrej papryki w proszku 



Do garnka wlewamy olej kokosowy (może być rzepakowy lub oliwa z oliwek), na rozgrzany olej wsypujemy przyprawy i papryczki chili, chwilę mieszamy i dorzucamy cebulę wraz z pokrojoną w kostkę marchewką. Całość mieszamy, dodajemy troszkę wody i dusimy 2-3 minuty. Dodajemy wcześniej umytą soczewicę, mieszamy, dolewamy wody i pozwalamy się całości chwilkę gotować (ok 15 minut). Kiedy soczewica i marchewka zmiękną, dodajemy puszkę pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z  kuchenki, czekamy, aż całość ostygnie i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Przed podaniem, całość możemy posypać prażonym słonecznikiem i/lub sezamem.

Smacznego:)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz