Skład na sałatkę:
miks zieleniny (np. sałata lodowa, roszponka, rukola)
kilka włoskich orzechów garść ciemnych winogron
mała biała cebula
Zieleninę układamy warstwowo
najpierw większe liście sałaty lodowej
następnie roszponka i rukola
Kolejno układamy:
Winogron przekrojony na pół (inaczej będzie uciekał spod widelca)
Orzechy (można namoczyć uprzednio w wodzie, będą jędrniejsze)
Cebulę pokrojoną w cienkie krążki
Sos na 2 sałatki
2 łyżki oleju lnianego lub innego bogatego w Omega 3 (koniecznie tłoczony na zimno)
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
soku z 1/4 cytryny
2 łyżeczki octu jabłkowego
sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać i polać sałatkę
Nadmiar można przechowywać w lodówce przez kilka dni
Na konie całość polałam kremem na bazie octu balsamicznego (Glaze with Aceto Balsamico), jest on łagodniejszy w smaku i przede wszystkim gęstszy od zwykłego octu balsamicznego, bo zawiera zagęszczony moszcz winogronowy, co sprawia, że nie tylko świetnie smakuje ale i dekoruje.
Winogron z pestkami czy bez?
Proantacjanidy występujące w pestkach winogron,
zwana jest potocznie „super przeciwutleniaczem”, ponieważ wobec niektórych
wolnych rodników wykazuje kilkadziesiąt razy silniejszy efekt niż witamina E i
C. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, ułatwia
gojenie się ran, poprawia krążenie krwi, wzmacnia tętnicę, żyły i naczynia
włoskowate.
Zatem jak winogron to z pestką!
Kwasy Tłuszczowe Omega 3 – posiadają zdolność
rozpuszczania kwasów nasyconych, dzięki czemu oczyszczają organizm ze złogów
tłuszczu i nadmiaru cholesterolu.
W latach 50 minionego stulecia biochemik
Johanna Budwig i badacz chorób nowotworowych Maks Gerson niezależnie odkryli
zastosowanie olejów omega 3 w leczeniu chorób zwyrodnieniowych. Okazało się, że
odbudowują one odporność na poziomie komórkowym (wzmacniają odporność zdrowych
komórek a niszczą komórki rakowe i guzy), ponadto wspomagają leczenie chorób
serca, reumatoidalnych zapaleń stawów i kości, chorób nerek, depresji, astmy
oskrzelowej, depresji, łuszczycy, pokrzywki, migreny i przerostu prostaty.
Szacuje się, że zawartość Omega 3 w
dzisiejszej diecie zachodniej wynosi zaledwie 1/5 w porównaniu do diet tradycyjnych... trzeba to nadrobić ;)
Cenne źródła Omega 3:
siemię lniane (53% oleju lnianego to właśnie
kwas alfa-linolenowy),
nasiona chia (30%),
nasiona konopne (20%),
nasiona dyni (15%),
orzechy włoskie (5%)
Zródła:
Pitchford
P. ‘Odżywianie dla zdrowia' (2012)
http://www.solgar.pl/wiedza/leksykon/pestki-winogron
photo ©missfotografo.com
Mam olej lniany tłoczony na zimno :). Często też mielę siemię i posypuję dania .Przepis super ,kocham takie smaki
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba i z chęcią zaraz odwiedzę Twojego bloga:)
OdpowiedzUsuńOlej lniany pyszny i bardzo cenny, uwielbiam! Ja świeżo mielone siemię przemycam dodatkowo w świeżo wyciskanych sokach i blendowanych koktajlach, tak po 1-2 łyżeczki dziennie.