Skład:
300g mąki gryczanej (lub zmielonej niepalonej kaszy gryczanej)
150g mąki kukurydzianej
50g mąki ziemniaczanej
około 17g świeżych drożdży (1/6 część popularnej kostki stugramowej)
500ml letniej wody
1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy
szczypta soli
1 kopiasta łyżka siemienia lnianego
1 kopiasta łyżka pestek dyni
1 kopiasta łyżka orzechów włoskich
Zasada przy pieczeniu chleba bezglutenowego jest taka:
Tyle samo gram mąki (dowolnej bezglutenowej) co mililitrów wody.
Takie ciasto jest o wiele rzadsze niż na zwykły chleb
więc konieczna jest foremka do pieczenia.
W mojej mieszance mąk przeważa gryczana, bo lubię ciemny chleb
ale można dodać więcej mąki kukurydzianej lub jaglanej, będzie jaśniejszy.
Orzechy i pestki z dyni siekamy nożem na drobniejsze kawałki.
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce
lub maszynie do pieczenia chleba (program wyrabiania i rośnięcia ciasta).
Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce,
blisko włączonego kaloryfera lub do lekko rozgrzanego piekarnika.
Po wyrośnięciu przelewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem (np.oliwą) i
oprószonej mąką foremki do chleba.
Ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 230ºC.
Chleb pieczemy około 50 minut, pierwsze 25 minut w temperaturze 230ºC,
następnie zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy kolejne 25 minut.
Po
tym czasie wyciągamy chleb z foremki i już bez niej wstawiamy z
powrotem
na 10 minut do wyłączonego ale jeszcze gorącego piekarnika.
Chleb bardzo dobrze się mrozi po uprzednim pokrojeniu na kromki
photo ©missfotografo.com
Upiekłam podobny, ale zmieszałam mąki:gryczaną, jaglaną, ryżową i ziemniaczną. Wyszedł rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńi o to chodzi ;) mieszając różne mąki, ziarna, pestki, zmieniając ich proporcje... za każdym razem otrzymamy inny chleb... świetnie się przy tym bawiąc :)
OdpowiedzUsuńdziękuje za podpowiedż "lub zmielonej niepalonej kaszy gryczanej" nie wiem jak u innych ale ja mam trudności z zakupem mąki gryczanej a uwielbiam ciemny chleb który sam piekę z otrębami lub z śliwką :) dzięki za przepis. Ląduje w mojej kuchni to znaczy się odpowiednim folderze :)
OdpowiedzUsuńu mnie w mieście dostępna tylko w jednym markecie lub w sklepach ze zdrową żywnością, ta druga opcja jednak zdecydowanie za droga. taniej wychodzi jak się kupi kaszę niepaloną BIO i samemu zmieli w młynku do kawy, dodatkowo mieląc przed samym użyciem mamy pewność, że mąka nie będzie zwietrzała i pozbawiona cennych składników odżywczych ;)
UsuńNigdy nie robiłam bezglutenowego chleba, koniecznie muszę taki upiec!
OdpowiedzUsuńUpiekłam taki chlebek, troszkę inne proporcje mąk dałam, ale generalnie przepis brałam stąd :) I mam jedną uwagę :) Proponuję zmienić "szczypta soli" na chociaż łyżeczka… Dałam wg mnie szczyptę, czyli pół łyżeczki i był zdecydowanie za mało słony. Ale zaraz robię drugie podejście :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń