Skład na 1 'omlet':
1 średniej wielkości ziemniak
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
kilka szparagów
ząbek czosnku
szczypta soli
olej
Szparagi parować lub ugotować do średniej miękkości.
Ziemniaka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i
połączyć z mąką, czosnkiem i solą na gładką masę.
Na rozgrzaną i lekko przesmarowaną olejem patelnię
wylać 2/3 masy, rozprowadzając ją delikatnie łyżką.
Ułożyć szparagi i zalać resztą masy.
Po zrumienieniu się jednej strony,
delikatnie przełożyć na drugą.
Smacznego!
photo ©missfotografo.com
Faktycznie wygląda omletowo, ale w skamu pewnie bardziej przypomina placek ziemniaczany. Kiedyś strasznie ich nie lubiłam, teraz... nie wiem. Po przejściu na weganizm moje kubki smakowe szaleją. Dania z kuchni polskiej, których nie znosiłam w wersji tradycyjnej, po zweganizowaniu okazują się być przepyszne!
OdpowiedzUsuńFajnie, że tu trafiłam :) Będę częściej zaglądać
Mąka kukurydziana trochę 'zabija' smak ziemniaka, jednak tak jak napisałaś, jest to bardziej omlet z wyglądu niż smaku ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)