Skład na ciasto na 2 średnie pizze:
200g mąki gryczanej (lub zmielonej niepalonej kaszy gryczanej)
250g mąki kukurydzianej
50g mąki ziemniaczanej
około 17g świeżych drożdży (1/6 część popularnej kostki stugramowej)
450ml letniej wody
1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy
szczypta soli
Ciasto z mąki bezglutenowej jest o wiele rzadsze niż na zwykłą pizzę.
Nie da się go rozwałkować czy uformować w rękach,
niezbędna jest więc foremka, szeroka, okrągła i płytka np. jak do tarty.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce
lub maszynie do pieczenia chleba (program wyrabiania i rośnięcia ciasta).
Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce,
np. do lekko rozgrzanego piekarnika.
Po wyrośnięciu przelewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem (np.oliwą)
i oprószonej mąką foremki.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Polewa:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
czarne oliwki bez pestek
suszone zioła według uznania (oregano, rozmaryn, tymianek, bazylia)
sól
Czosnek i oliwki drobno siekamy i łączymy z oliwą, ziołami i solą.
Na Pizzę:
około 6 łyżek koncentratu pomidorowego
cukinia
bakłażan
Wyrośnięte ciasto delikatnie smarujemy koncentratem pomidorowym.
Cienko pokrojoną w plasterki cukinię i bakłażan układamy na przemian.
Całość oblewamy polewą z oliwy, ziół i czosnku.
Pizzę pieczemy przez około 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Smacznego!
photo ©missfotografo.com
przepieknie sie preezntuje :)
OdpowiedzUsuńNa Boga! WYGLADA BOSKO!
OdpowiedzUsuńoch dziękuję :*
OdpowiedzUsuńwow :)
OdpowiedzUsuńMożna mąkę kukurydzianą zastąpić mąka z amarantusa?
OdpowiedzUsuńZ amarantusem nie próbowałam, ale wydaje mi się, że powinno być ok. Stosowałam zamiennie ryżową mąkę, ciasto wyszło bielsze, ale równie smaczne.
Usuń