Pyszne i zdrowe...bez cukru, glutenu i nabiału.
Składniki:
200g suszonych daktyli (niesiarkowanych)
200g suszonych fig (niesiarkowanych)
ulubiony owoc np. morele, truskawki, jabłka
cynamon
kakao (najlepiej surowe) lub karob
Jeżeli chcemy ciasto ze śmietaną, to:
śmietanka kokosowa
kilka truskawek (lub inny owoc)
Figi moczymy przez ok 30 minut w wodzie. Daktyle płuczemy, usuwamy z nich pestki.
Figi i daktyle kroimy i wrzucamy do miksera (robota kuchennego). Dodajemy łyżeczkę cynamonu, łyżkę kakao i całość miksujemy (najlepiej pulsacyjnie). Składniki powinny się połączyć, ale masa nie musi być gładka.
Z połowy zmiksowanych składników, tworzymy pierwszą warstwę masy, którą wykładamy na talerz (kształt obojętny) i dekorujemy ulubionymi owocami.
Jeżeli wybraliśmy wersję ze śmietanką, to z mleczka kokosowego odlewamy wodę i zostawiamy tą tłustą część, czyli śmietanką. Śmietankę miksujemy z owocami i ubijamy na sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na owoce.
Pozostałą część masy, wykładamy na owoce i śmietanę.
Tak przygotowane ciastko, wkładamy do lodówki na noc.
Następnego dnia, przed pokrojeniem najlepiej włożyć je do zamrażalnika na 2-3h. Nie jest to niezbędny zabieg, ale lekko zmrożone, łatwiej będzie nam pokroić.
Po wyjęciu z zamrażalnika kroimy, dekorujemy i zjadamy ze smakiem.
Smacznego!
co to znaczy niesiarkowane? i jak je odróznic od siarkowanych? nie zebym liczyla kalorie ale takie ciasto to chyba na tygodniowe zapotrzebowanie srednio aktywnej osoby ;))
OdpowiedzUsuńNiesiarkowane są w sklepach ekologicznych i często napisane jest na nich, że są niesiarkowane, z wyglądu niczym się raczej nie różnią od siarkowanych.
OdpowiedzUsuńCo do kalorii, to nie wiem, nie zastanawiałam się nad nimi:)