Poniżej moje ulubione pesto pietruszkowe z dodatkiem tajskiej bazylii, migdałów i suszonych pomidorów.
Składniki:
pęczek natki pietruszki
7-8 listków bazylii tajskiej
5-6 listków zwykłej bazylii
ok 8-10 szt. migdałów blanszowanych
2 ząbki czosnku
5-6 suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
woda
sól
Bazylia tajska ma lekko anyżkowy posmak i świetnie komponuje się ze smakiem natki pietruszki, jeżeli jednak nie możecie dostać tajskiej bazylii, to po prostu użyjcie zwykłej.
Natkę pietruszki i bazylię dokładnie myjemy.
Wrzucamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i ok 5-6 łyżek wody. Miksujemy, a następnie dodajemy suszone pomidory i migdały. Ponownie miksujemy do czasu uzyskania konsystencji pasty. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy wody.
Na koniec doprawiamy solą.
Serwujemy na zimno jako dodatek do zup, makaronu lub przekąsek.
Pesto wytrzyma w lodówce do dwóch tygodni.
Bardzo lubię pesto z pietruszki:)
OdpowiedzUsuń