wtorek, 22 października 2013

Domowe pesto

Uwielbiam domowe pesto, zwłaszcza, że świetnie smakuje zarówno z makaronem, jak i z pieczywem, naleśnikami, czy jako dodatek do sałatek lub zup.
Poniżej moje ulubione pesto pietruszkowe z dodatkiem tajskiej bazylii, migdałów i suszonych pomidorów.




Składniki:

pęczek natki pietruszki
7-8 listków bazylii tajskiej
5-6 listków zwykłej bazylii
ok 8-10 szt. migdałów blanszowanych
2 ząbki czosnku
5-6 suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
woda
sól

Bazylia tajska ma lekko anyżkowy posmak i świetnie komponuje się ze smakiem natki pietruszki, jeżeli jednak nie możecie dostać tajskiej bazylii, to po prostu użyjcie zwykłej.

Natkę pietruszki i bazylię dokładnie myjemy.
Wrzucamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i ok 5-6 łyżek wody. Miksujemy, a następnie dodajemy suszone pomidory i migdały. Ponownie miksujemy do czasu uzyskania konsystencji pasty. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy wody.
Na koniec doprawiamy solą.
Serwujemy na zimno jako dodatek do zup, makaronu lub przekąsek.
Pesto wytrzyma w lodówce do dwóch tygodni.




1 komentarz :