Składniki:
kabaczek
papryka czerwona i zielona (po 3 sztuki)
4 cebule
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa
woda
1 płaska łyżka curry
liść laurowy
6 ziaren ziela angielskiego
łyżka oregano
sól i pieprz do smaku łyżka oregano
nać pietruszki do przystrojenia
Dno dużego garnka zalewamy oliwą, na której delikatnie szklimy pokrojoną w plastry cebulę.
Kabaczek obieramy ze skórki i usuwamy gniazdo nasienne.
Z papryk również usuwamy nasiona i wraz z kabaczkiem kroimy ją w sporą kostkę.
Warzywa, liść laurowy, curry, sól, pieprz dorzucamy do cebuli i chwilę podsmażamy.
Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Część wody wyparuje. Jeśli zostanie zbyt mało, wodę uzupełnić.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano.
photo ©missfotografo.com
Patrzę na Twoje zdjęcie i myślę sobie, że jednak chyba zbyt drobno kroję warzywa na leczo, bo u mnie wychodzi paćka. Smaczna, ale jednak paćka ;-)
OdpowiedzUsuńAgata
ja lubię czuć co gryzę, dlatego kroję w dość dużą kostkę ;)
Usuń