
Skład:
1kg owoców czarnego bzu
1L spirytusu
1L wody
400g cukru
kawałek kory cynamonu i kilka goździków
otarta skórka z połówki cytryny
Zbieramy tylko dojrzałe, czarne owoce, te czerwone czy jeszcze zielone usuwamy, gdyż są trujące.
Kiście czarnego bzu delikatnie płuczemy pod zimną wodą i
za pomocą widelca ściągamy owoce wprost do garnka.
Zalewamy wodą, dodajemy cynamon, goździki i skórkę z cytryny.
Gotujemy na dużym ogniu przez około 5 minut.
Odcedzamy z owoców jeszcze ciepły wywar i rozpuszczamy w nim cukier.
Po ostygnięciu wlewamy powoli spirytus, mieszamy.
Przelewamy do szczelnie zakręcanych butelek,
które odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2-3 miesiące.

Nalewka ma właściwości odtruwające organizm, ułatwia trawienie.
photo ©missfotografo.com
Zdecydowanie należy o takiej nalewce pomyśleć, akurat będzie na zimę, jak się teraz ją przygotuje :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ;) Pozdrawiam
Usuń