czwartek, 23 stycznia 2014

Sałatka jaglana

Na śniadanie, lunch, kolację... Smaczna i kolorowa:)
Nie trzeba podgrzewać, więc można zabrać do pracy, czy w podróż.

O zaletach kaszy jaglanej było już sporo i nie muszę już raczej nikogo do niej przekonywać :)



Składniki:
- 2-3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jabłko
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 5-6 suszonych moreli lub daktyli
- 4 łyżki kukurydzy ze słoika 
- 2-3 średnie ogórki kiszone
- 2 łodygi selera naciowego
- garść migdałów
- garść świeżej bazylii (polecam zmieszać zwykłą bazylię z bazylią tajską)
- sól i pieprz do smaku


Jabłka, pomidory, morele, ogórki kiszone, seler naciowy kroimy w drobne kawałki i mieszamy z kaszą jaglaną. Dodajemy kukurydzę, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowane zioła i garść całych migdałów (lub rozdrobnionych - wedle uznania) .
Danie najlepiej smakuje po 1-2 h, kiedy składniki już się "przegryzą".





3 komentarze :