czwartek, 30 stycznia 2014

Słodkie ziemniaki z cieciorką i masłem orzechowym

Połączenie słodkich ziemniaków z rozgrzewającymi przyprawami, imbirem i masłem orzechowym, które nadaje bardzo fajną nutę smakową.

Składniki:

5-6 słodkich ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę)
2 średnie cebulki (pokrojone w kostkę)
1 seler (pokrojony w kostkę)
3-4 ząbki czosnku
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2-3 łyżki startego, świeżego imbiru
3 łyżeczki kolendry (przyprawy)
2 łyżki naturalnego masła orzechowego
2 łyżeczki kminku w proszku
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
szczypta pieprzu cayenne (lub więcej do smaku)
3 kubki wody
2 kubki wywaru z warzyw lub z kostki warzywnej
3-4 łyżki świeżego soku z limonki


Na palniku rozgrzej duży garnek, wlej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę, czosnek i przyprawy (kminek, kolendrę i paprykę), chwilkę podsmaż (ale uważaj, żeby przyprawy się nie przypaliły) i dodaj trochę wody. Następnie dodaj imbir, ziemniaki i seler, zalej wszystko wodą i doprowadź do wrzenia. Niech całość gotuje się przez 5-7 minut. Po tym czasie dodaj ugotowaną ciecierzycę i wywar z warzyw (lub z kostki warzywnej). Pozostaw na kolejne kilka minut. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, dodaj sól, pieprz cayenne i 2 łyżki masła orzechowego. Po ok 2-3 minutach zdejmij garnek z palnika i dodaj sok z limonki. Kiedy całość ostygnie, zmiksuj.
Polecam jednak nie miksować na krem, lepiej zostawić trochę chrupiących elementów:)
Zupę można podać z ulubionymi ziołami np. natką pietruszki





10 komentarzy :

  1. piękny kolor tej zupki :) i składniki też świetnie dobrane, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skladniki takie , ze ciekawosc bierze na calego:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zaspokoić tę kulinarną ciekawość ;)

      Usuń
  3. Zaintrygował mnie ten dodatek masła orzechowego... bardzo... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham słodkie ziemniaki, jak trafię gdzieś w promocji to zrobię tę zupkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha! uwielbiam cieciorkę, na pewno ugotuję taką zupkę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki rodzaj masła orzechowego został użyty? Z orzechów ziemych, laskowych czy włoskich?

    OdpowiedzUsuń
  7. Masło z orzechów ziemnych, ale można użyć innego.

    OdpowiedzUsuń