
Składniki :
1,5L dowolnego roślinnego mleka
szklanka nerkowców
pół szklanki wiórków kokosowych
3 banany
1,5 szklanki czarnej porzeczki
ksylitol
Nerkowce namoczyć w wodzi przez minimum 3 godziny lub przez noc,
następnie odlać wodę i za pomocą blendera zmiksować z odrobiną mleka
na gładką masę. Połączyć z resztą mleka i dosłodzić ksylitolem według uznania.
Masę podzielić na 2 części.
Do jednej wsypać wiórki, wymieszać i masę wlać do formy.
Formę umieścić w zamrażalce na około 1 godzinę, tak aby masa lekko zamarzła.
Resztę masy miksujemy na gładko z dwoma bananami i porzeczkami,
zostawiając trochę porzeczek i jednego banana do przystrojenia tortu.
Po zamarznięciu masy kokosowej, wlewamy warstwę owocową i
Po godzinie przystrajamy wierzch pokrojonym w plasterki bananem i porzeczkami,
po czym wstawiamy jeszcze na co najmniej godzinę do zamrażarki.
photo ©missfotografo.com
Fantastyczny tort!Idealne połaczenie słodkich bananów i kwaskowatych czarnych porzeczek...pycha!
OdpowiedzUsuńWspaniały.
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci! :)
OdpowiedzUsuńWspaniala propozycja na lato,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńale pycha!!!!
OdpowiedzUsuńPyszności!:)
OdpowiedzUsuńCudo ;)
OdpowiedzUsuńUratował mnie ten blog. COŚ WSPANIAŁEGO, naprawdę. Czytam i zapisuję, drukuję... Tyle pomysłów na przepyszne i zdrowe jedzenie. Jestem pod wrażenie, zostaję stałym czytelnikiem, oby tak dalej :)))))
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się podoba... mam nadzieję, że również będzie smakować ;)
OdpowiedzUsuń