czwartek, 1 sierpnia 2013

Tort Lodowy





Składniki :
1,5L dowolnego roślinnego mleka
szklanka nerkowców
pół szklanki wiórków kokosowych
3 banany 
1,5 szklanki czarnej porzeczki
ksylitol



Nerkowce namoczyć w wodzi przez minimum 3 godziny lub przez noc,
następnie odlać wodę i za pomocą blendera zmiksować z odrobiną mleka 
na gładką masę. Połączyć z resztą mleka i dosłodzić ksylitolem według uznania. 
Masę podzielić na 2 części. 
Do jednej wsypać wiórki, wymieszać i masę wlać do formy.
Formę umieścić w zamrażalce na około 1 godzinę, tak aby masa lekko zamarzła.
Resztę masy miksujemy na gładko z dwoma bananami i porzeczkami,
zostawiając trochę porzeczek i jednego banana do przystrojenia tortu.
Po zamarznięciu masy kokosowej, wlewamy warstwę owocową i 
Po godzinie przystrajamy wierzch pokrojonym w plasterki bananem i porzeczkami, 
po czym wstawiamy jeszcze na co najmniej godzinę do zamrażarki.










photo ©missfotografo.com 


9 komentarzy :

  1. Fantastyczny tort!Idealne połaczenie słodkich bananów i kwaskowatych czarnych porzeczek...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniala propozycja na lato,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uratował mnie ten blog. COŚ WSPANIAŁEGO, naprawdę. Czytam i zapisuję, drukuję... Tyle pomysłów na przepyszne i zdrowe jedzenie. Jestem pod wrażenie, zostaję stałym czytelnikiem, oby tak dalej :)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się, że się podoba... mam nadzieję, że również będzie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń