poniedziałek, 4 marca 2013

Hummus curry z surowej ciecierzycy

Ciecierzyca surowa różni się od gotowanej smakiem. Surowa jest bardziej słodka i mocniej wyczuwa się w niej orzechową nutę.

Składniki:
- ok 1-1,5 szklanki ciecierzycy
- 3 łyżki tahini
- połówka cytryny
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka kurkumy
- woda
- oliwa z oliwek
- sól





Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na ok 12 godzin. Po tym czasie, ciecierzycę przesypujemy do słoika, przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu (najlepiej słonecznym). Kilka razy dziennie należy przepłukać cieciorkę wodą. Po 2-3 dobach powinna być już gotowa do przyrządzenia pasty.

Cieciorkę i resztę składników miksujemy na gładką masę, dodajemy sok z połówki cytryny. Wodę należy dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Na koniec polewamy oliwą i skraplamy cytryną.
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz