piątek, 1 marca 2013

Pieczone kotleciki z kaszy jaglanej

Składniki:

- 1-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duża cebula czerwona lub zwykła
- 1 duża papryka czerwona, zielona, żółta - do wyboru
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki słonecznika
- łyżka sezamu
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka ostrej papryki czerwonej
- sól
- pieprz
- 2 szklanki mąki gryczanej lub innej



Kaszę jaglaną miksujemy z przyprawami i odrobiną wody (konsystencja powinna być dość gęsta). Warzywa szatkujemy, następnie łączymy z kaszą jaglaną, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Jeżeli nie chce nam się szatkować warzyw, możemy je również zmiksować z kaszą.
Lepimy kotleciki (masa nie powinna się mocno kleić do rąk, jeżeli jednak się przykleja, trzeba dodać więcej mąki) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze ok 190 stopni przez 30 minut. Po ok. 15 minutach należy kotleciki obrócić na drugą stronę.
Wyciągamy z piekarnika i serwujemy z ulubionymi warzywami.
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz