Składniki:
- 5-6 cebul
- 2 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki świeżego korzenia kurkumy (może być 1 łyżeczka kurkumy w proszku)
- łyżeczka curry
- łyżeczka kminku rzymskiego
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa
- zioła
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek drobno posieka i całość podsmażyć w garnku dodając curry, kminek rzymski i pieprz cayenne.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starty imbir, świeżą, drobno pokrojoną kurkumę (lub łyżeczkę kurkumy w proszku) i wszystko zalać wodą.
Zupę gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut, aż cebula i ziemniaki zmiękną.
Następnie odstawiamy garnek do ostygnięcia i po chwili wszystko miksujemy.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy ziołami np. natką pietruszki. Podajemy z grzankami (u nas bezglutenowymi).
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz