środa, 29 maja 2013

Konfitura z Rabarbaru z Gruszką, Imbirem i Jagodami Goji

Sezon na robienie przetworów uważam za otwarty!

Rabarbar to jeden z moich ulubionych przysmaków i zimą właśnie za nim często tęsknię.
Smak i aromat jest przecudny. Już podczas smażenia w całym domu roztacza się piękny, świeży zapach.
Oto przepis na konfitury bez cukru...

Składniki (na 4 słoiki):

ok 10 łodyg rabarbaru
sok z 1 pomarańczy (ok pół szklanki - może być świeży lub z kartoniku, ale koniecznie niesłodzony)
2 dojrzałe gruszki
3 łyżeczki świeżego, startego imbiru
garść jagód goji
syrop z agawy
cynamon (opcjonalnie)


Do garnka wrzucić pokrojony w kostkę rabarbar i zalać go sokiem z pomarańczy.
Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu często mieszając (uwaga, bardzo łatwo się przypala!).
Dodajemy pokrojone w kostkę gruszki, imbir i jagody goji.
Całość cały czas dusimy do chwili, aż większość płynu wyparuje.
Na koniec słodzimy syropem z agawy według uznania i dodajemy łyżeczką cynamonu. 
Wszystko pakujemy do świeżo wyparzonych słoików i peklujemy.


Kiedy najdzie nas ochota na rabarbar, otwieramy jeden ze słoików i wyjadamy zawartość łyżeczką lub zjadamy z gofrem, tostem, naleśnikiem...
Smacznego!



1 komentarz :

  1. REWELACJA !!! Koniecznie muszę sobie zrobić takie smakołyki w słoiczki. Gdy nadejdą zimowe wieczory będzie jak znalazł :) A imbir doskonale rozgrzeje :)

    OdpowiedzUsuń