wtorek, 4 czerwca 2013

Ciemny Chleb na Drożdzach

 





Skład:
300g mąki gryczanej (lub zmielonej niepalonej kaszy gryczanej) 
150g mąki kukurydzianej
50g mąki ziemniaczanej
około 17g świeżych drożdży (1/6 część popularnej kostki stugramowej) 
500ml letniej wody
1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy
szczypta soli
1 kopiasta łyżka siemienia lnianego 
1 kopiasta łyżka pestek dyni
1 kopiasta łyżka orzechów włoskich 




Zasada przy pieczeniu chleba bezglutenowego jest taka:
Tyle samo gram mąki (dowolnej bezglutenowej) co mililitrów wody.
Takie ciasto jest o wiele rzadsze niż na zwykły chleb
więc konieczna jest foremka do pieczenia.
W mojej mieszance mąk przeważa gryczana, bo lubię ciemny chleb
ale można dodać więcej mąki kukurydzianej lub jaglanej, będzie jaśniejszy.



Orzechy i pestki z dyni siekamy nożem na drobniejsze kawałki.
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy.


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce
 lub maszynie do pieczenia chleba (program wyrabiania i rośnięcia ciasta).
Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce,
blisko włączonego kaloryfera lub do lekko rozgrzanego piekarnika.
Po wyrośnięciu przelewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem (np.oliwą) i 
oprószonej mąką foremki do chleba.
Ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 230ºC.
Chleb pieczemy około 50 minut, pierwsze 25 minut w temperaturze 230ºC, 
 następnie zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy kolejne 25 minut.
Po tym czasie wyciągamy chleb z foremki i już bez niej wstawiamy z powrotem 
na 10 minut do wyłączonego ale jeszcze gorącego piekarnika.
 
Chleb bardzo dobrze się mrozi po uprzednim pokrojeniu na kromki







photo ©missfotografo.com 

6 komentarzy :

  1. Upiekłam podobny, ale zmieszałam mąki:gryczaną, jaglaną, ryżową i ziemniaczną. Wyszedł rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  2. i o to chodzi ;) mieszając różne mąki, ziarna, pestki, zmieniając ich proporcje... za każdym razem otrzymamy inny chleb... świetnie się przy tym bawiąc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuje za podpowiedż "lub zmielonej niepalonej kaszy gryczanej" nie wiem jak u innych ale ja mam trudności z zakupem mąki gryczanej a uwielbiam ciemny chleb który sam piekę z otrębami lub z śliwką :) dzięki za przepis. Ląduje w mojej kuchni to znaczy się odpowiednim folderze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie w mieście dostępna tylko w jednym markecie lub w sklepach ze zdrową żywnością, ta druga opcja jednak zdecydowanie za droga. taniej wychodzi jak się kupi kaszę niepaloną BIO i samemu zmieli w młynku do kawy, dodatkowo mieląc przed samym użyciem mamy pewność, że mąka nie będzie zwietrzała i pozbawiona cennych składników odżywczych ;)

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam bezglutenowego chleba, koniecznie muszę taki upiec!

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam taki chlebek, troszkę inne proporcje mąk dałam, ale generalnie przepis brałam stąd :) I mam jedną uwagę :) Proponuję zmienić "szczypta soli" na chociaż łyżeczka… Dałam wg mnie szczyptę, czyli pół łyżeczki i był zdecydowanie za mało słony. Ale zaraz robię drugie podejście :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń