niedziela, 28 lipca 2013

Koktajl na ochłodę

Trudno w takie upały zmusić się do gotowania. Posilam się głównie świeżymi owocami i warzywami. Różnego rodzaju sałatki i koktajle są na porządku dziennym.
Dzisiaj na śniadanie gęsty, pożywny koktajl porzeczkowo-pomarańczowy.

Składniki:

czarna porzeczka
świeży sok z pomarańczy
łyżeczka prawdziwej wanilii
syrop z agawy (opcjonalnie, jeżeli porzeczki okażą się wyjątkowo kwaśne)
kostka lodu



Porzeczki miksujemy ze świeżo wyciśniętym sokiem.
Dodajemy wanilię i syrop z agawy.
Przelewamy do szklanek i dodajemy kostkę lodu lub schładzamy w lodówce.





Czarna porzeczka jest jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C.
Co więcej, witaminie C towarzyszy w czarnej porzeczce witamina P (rutyna), której również jest wyjątkowo dużo, bo przeciętnie 500 mg%. Towarzystwo witaminy P jest tak ważne, gdyż ułatwia ona przyswajanie witaminy C. Dlatego spożycie owoców czarnej porzeczki lepiej skutkuje niż łykanie tabletek z witaminą C. Jakby tego było mało, witamina C występuje w owocach czarnej porzeczki w trwałych wiązaniach, dlatego zachowuje się także w przetworach.
Czarna porzeczka to również źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. A ponadto owoce czarnej porzeczki to cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowy karotenoid luteina.
Owoce czarnej porzeczki oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają leczenie wątroby i nerek. Kwasy owocowe korzystnie wpływają na procesy gnilne, zawarta w nich tanina działa przeciwzapalnie. Ze względu na bogactwo bakteriobójczych fitoncydów, owoce czarnej porzeczki hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z czarnej porzeczki w okresach gryp i innych infekcji wirusowych.
Ponadto porzeczki czarne korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi. Olejki eteryczne pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych, więc polecane szczególnie osobom w podeszłym wieku. Zaleca się również spożywanie czarnych porzeczek po kuracji antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony.
Owoce czarnej porzeczki to również stary lek w stanach zapalnych jamy ustnej, w anginie, chrypkach, kaszlu, w chorobach reumatycznych oraz w kamicy moczowej.
Lecznicze właściwości mają nie tylko owoce, ale i liście. Wyciągi z liści czarnej porzeczki pobudzają przesączanie w kłębkach nerkowych i jednocześnie hamują wchłanianie zwrotne w cewkach. Zwiększają nieznacznie ilość wydalanego moczu i produktów przemiany materii, w tym kwasu moczowego. Działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i czynność serca oraz zmniejszają obrzęki.
Zalecane są w chorobach gośćcowych, dnie, miażdżycy naczyń, otosklerozie, przewlekłych nieżytach pęcherza, kamicy dróg moczowych, nieżytach żołądka, biegunkach, kolkach i migrenach. Wykazują też słabe działanie napotne.
Dzięki garbnikom i mikroelementom działają przeciwzapalnie i ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit, a także hamują rozwój drobnoustrojów przewodu pokarmowego.
Odwar z liści czarnej porzeczki podany zewnętrznie w postaci płukań i okładów ma działanie ściągające i przeciwbakteryjne.



Źródło:
http://www.smaczny.pl/wydruka.php?p_kod=115
http://www.cyberbaba.pl/produkty-spozywcze/132-owoce/1544-czarna-porzeczka-niezwykly-owoc
http://www.poradynazdrowie.pl/porzeczka-czarna-i-czerwona.html

3 komentarze :

  1. Uwielbiam czarna porzeczkę... zwłaszcza jej zapach ..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam zepsuty blender i płaczę, bo wszyscy sobie robią koktajle i domowe vegan lody :(

    OdpowiedzUsuń