niedziela, 14 lipca 2013

Pizza Ratatouille






Skład na ciasto na 2 średnie pizze:
200g mąki gryczanej (lub zmielonej niepalonej kaszy gryczanej) 
250g mąki kukurydzianej
50g mąki ziemniaczanej
około 17g świeżych drożdży (1/6 część popularnej kostki stugramowej) 
450ml letniej wody
1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy
szczypta soli 




Ciasto z mąki bezglutenowej jest o wiele rzadsze niż na zwykłą pizzę.
 Nie da się go rozwałkować czy uformować w rękach, 
niezbędna jest więc foremka, szeroka, okrągła i płytka np. jak do tarty.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce
 lub maszynie do pieczenia chleba (program wyrabiania i rośnięcia ciasta).
Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce,
np. do lekko rozgrzanego piekarnika.
Po wyrośnięciu przelewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem (np.oliwą)
 i oprószonej mąką foremki. 
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 





Polewa: 
3-4 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
czarne oliwki bez pestek
suszone zioła według uznania (oregano, rozmaryn, tymianek, bazylia)
sól


Czosnek i oliwki drobno siekamy i łączymy z oliwą, ziołami i solą.






Na Pizzę:
około 6 łyżek koncentratu pomidorowego
cukinia
bakłażan


Wyrośnięte ciasto delikatnie smarujemy koncentratem pomidorowym.
Cienko pokrojoną w plasterki cukinię i bakłażan układamy na przemian.
Całość oblewamy polewą z oliwy, ziół i czosnku.

 




Pizzę pieczemy przez około 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.


Smacznego!







photo ©missfotografo.com 

6 komentarzy :

  1. przepieknie sie preezntuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można mąkę kukurydzianą zastąpić mąka z amarantusa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z amarantusem nie próbowałam, ale wydaje mi się, że powinno być ok. Stosowałam zamiennie ryżową mąkę, ciasto wyszło bielsze, ale równie smaczne.

      Usuń