wtorek, 24 września 2013

Pikantno-kremowa zupa brokułowa

Brokuły - ostatnio przez mnie zapomniane i przypadkiem znalezione w lodówce. Lekko pozbawione już swojego zielonego koloru, a jednak nadal smaczne.
Zupa zachwalana przez domowników, bardzo sycąca i przyjemnie rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni.


Składniki (na ok 4-5 porcji):

1 nieduża cebula 
5-6 niedużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 słoik ciecierzycy
ok 500g świeżych brokułów
1 papryka zielona
kawałeczek papryczki chilli (bez pestek)
ząbek czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
kawałeczek startego imbiru
szczypta ostrej, czerwonej papryki
1 łyżeczka kminku rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie)
sól
świeżo mielony, czarny pieprz



Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i wrzuć wszystkie przyprawy. Chwilkę je podsmaż i dodaj pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, czosnek i imbir. Poczekaj, aż cebula się zeszkli i wrzuć ziemniaki. Wszystko wymieszaj, dodaj ok pół szklanki wody, dorzuć odsączoną ciecierzycę, wymieszaj. Dodaj brokuły, dopełnij całość wodą (nie za dużo, tyle tylko, żeby przykrywała zawartość garnka) i gotuj, aż ziemniaki i brokuły zmiękną. 
Następnie zmiksuj zawartość garnka, dopraw solą i pieprzem, przelej do miseczek i gotowe.
Podawaj z ulubionym pieczywem. Zupę możesz dodatkowo posypać ziarnami np. pestkami z dyni, czy słonecznikiem.




2 komentarze :

  1. Bardzo podoba mi się ten pomysł, sama ja sobie upichcę:)

    OdpowiedzUsuń