sobota, 5 października 2013

Brokuły z Woka

Składniki:
główka brokułu
1 długa słodka czerwona papryka
4 ząbki czosnku
2 łyżki sezamu
50ml oleju sezamowego (opcjonalnie kokosowy)
100ml sosu sojowego (lub czubata łyżeczka bezglutenowego miso, rozrobionego w 100ml wody)
2-3 łyżki tajskiego sosu chili


Brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki. 
Paprykę kroimy w plastry (krążki) i usuwamy pestki. 
Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Na bardzo mocno rozgrzanego woka wlewamy olej i podgrzewamy.
Na gorący olej wrzucamy brokuł i obsmażamy przez około 1 minuty.
Następnie dorzucamy paprykę i smażymy przez kolejną minutę.
Warzywa powinny być lekko spieczone z zewnątrz ale na wpół surowe w środku.
Kolejno dorzucamy czosnek i  sezam. 
Po chwili całość zalewamy sosem sojowym, mieszamy,
skrapiamy obficie  sosem chili i ponownie mieszamy. Gotowe.
Całe smażenie nie powinno zająć dłużej niż 3 minuty, 
ważne jest aby mieć wszystkie składniki uprzednio przygotowane, 
gotowe do wrzucenia na patelnię.  
Najlepiej smakują z ryżem z odrobiną kurkumy dodaną podczas jego gotowania.

 








photo ©missfotografo.com


2 komentarze :

  1. 100 ml oleju? to strasznie dużo! ale danie pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo widzisz, miała być pięćdziesiątka... już zmieniam!

    OdpowiedzUsuń