sobota, 12 października 2013

Leczo




Składniki: 
kabaczek
papryka czerwona i zielona (po 3 sztuki)
4 cebule
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa
woda
1 płaska łyżka curry
liść laurowy
6 ziaren ziela angielskiego
łyżka oregano
sól i pieprz do smaku
nać pietruszki do przystrojenia




Dno dużego garnka zalewamy oliwą, na której delikatnie szklimy pokrojoną w plastry cebulę.
Kabaczek obieramy ze skórki i usuwamy gniazdo nasienne. 
Z papryk również usuwamy nasiona i wraz z kabaczkiem kroimy ją w sporą kostkę.
Warzywa, liść laurowy, curry, sól, pieprz dorzucamy do cebuli i chwilę podsmażamy.
Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. 
Część wody wyparuje. Jeśli zostanie zbyt mało, wodę uzupełnić.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano.














photo ©missfotografo.com




2 komentarze :

  1. Patrzę na Twoje zdjęcie i myślę sobie, że jednak chyba zbyt drobno kroję warzywa na leczo, bo u mnie wychodzi paćka. Smaczna, ale jednak paćka ;-)
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię czuć co gryzę, dlatego kroję w dość dużą kostkę ;)

      Usuń