piątek, 25 października 2013

Sałatka z Pieczoną Dynią


 
  

Składniki:
świeży szpinak lub ulubiona sałata
kawałek dyni
pestki dyni 
pomidory koktajlowe 
cebula
oliwa z oliwek 
sól


Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w łódeczki o grubości około 0,5cm.
Przesmarować oliwą, posolić i piec w piekarniku (180°C) lub na grillu do miękkości.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Na liściach szpinaku układamy kolejno ciepłą jeszcze dynię, cebulę pokrojoną w cieniutkie krążki i
pomidory koktajlowe przekrojone na pół. 
Całość posypujemy pestkami dyni i polewamy dressingiem.



Dressing na 1 sałatkę/osobę:
ząbek czosnku
2 łyżeczki ulubionego oleju tłoczonego na zimno
łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
łyżeczka octu balsamicznego
szczypta soli


 Czosnek drobno posiekać lub wycisnąć w wyciskarce do czosnku i wymieszać z pozostałymi składnikami.









photo ©missfotografo.com






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz