wtorek, 6 maja 2014

Sałatka z soczewicą i dipem z awokado i ananasa

 





 Skład na 2 porcje:
2/3 szklanki ugotowanej lub skiełkowanej zielonej soczewicy
duży pęczek natki pietruszki
garść świeżego oregano (niekoniecznie)
2 posiekane ząbki czosnku
łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 awokado
1 plaster ananasa
1/2 cukinii
szpinak, jarmuż, rukola lub roszponka (u mnie jarmuż i rukola)
sól himalajska
oregano suszone
1 łyżka oleju tłoczonego na zimno (np. lniany)
sok z połowy cytryny lub łyżka octu jabłkowego
pestki z dyni


Natkę siekamy i mieszamy w misce razem z soczewicą, 
świeżymi listkami oregano, czosnkiem, musztardą, olejem, cytryną/octem i solą.

 




 Awokado i plaster ananasa miksujemy razem za pomocą blendera. 
Można dodać trochę wody tak aby uzyskać ulubioną konsystencję dipu. 





Cukinie kroimy w cieniutkie krążki, razem z zieleniną wrzucamy ją do miski z soczewicą i dokładnie mieszamy.
Sałatkę rozkładamy na talerze, polewamy dipem z awokado i ananasa, posypujemy suszonym oregano i pestkami dyni.











photo ©missfotografo.com

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz