wtorek, 6 maja 2014

Sałatka z soczewicą i dipem z awokado i ananasa

 





 Skład na 2 porcje:
2/3 szklanki ugotowanej lub skiełkowanej zielonej soczewicy
duży pęczek natki pietruszki
garść świeżego oregano (niekoniecznie)
2 posiekane ząbki czosnku
łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 awokado
1 plaster ananasa
1/2 cukinii
szpinak, jarmuż, rukola lub roszponka (u mnie jarmuż i rukola)
sól himalajska
oregano suszone
1 łyżka oleju tłoczonego na zimno (np. lniany)
sok z połowy cytryny lub łyżka octu jabłkowego
pestki z dyni


Natkę siekamy i mieszamy w misce razem z soczewicą, 
świeżymi listkami oregano, czosnkiem, musztardą, olejem, cytryną/octem i solą.

 




 Awokado i plaster ananasa miksujemy razem za pomocą blendera. 
Można dodać trochę wody tak aby uzyskać ulubioną konsystencję dipu. 





Cukinie kroimy w cieniutkie krążki, razem z zieleniną wrzucamy ją do miski z soczewicą i dokładnie mieszamy.
Sałatkę rozkładamy na talerze, polewamy dipem z awokado i ananasa, posypujemy suszonym oregano i pestkami dyni.











photo ©missfotografo.com

niedziela, 4 maja 2014

Koktejl bananowy z mleczem




Skład :
2 banany
1 kiwi
1/2 szklanki liści mniszka lekarskiego
mleko roślinne, woda kokosowa lub zwykła woda



Zbieramy tylko młode listki mlecza, bo takie praktycznie nie mają goryczy.
Dokładnie myjemy i łączymy z pozostałymi składnikami za pomocą blendera.
Mleka/wody dolewamy według własnego gustu, ja lubię gęste koktajle, więc dodałam niewiele. 




Liście mniszka pospolitego są bogate w potas, magnez, krzem i witaminy: A (zawartość większa niż w marchwi), B i C, flawonoidy, flenolokwasy oraz karotenoidy.
'Mlecz' reguluje pracę nerek i wątroby, pomaga w niestrawnościach. 









reguluje pracę nerek i wątroby, pomaga w niestrawności. - See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/mniszek-lekarski/#sthash.Wu4PpT8M.dpuf
reguluje pracę nerek i wątroby, pomaga w niestrawności. - See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/mniszek-lekarski/#sthash.Wu4PpT8M.dpuf