piątek, 22 marca 2013

Fasolowe brownie

Wegańskie, bez mąki, bez cukru i wcale nie smakuje fasolą :)

Składniki:

- 400 g czarnej fasoli
- 2 banany
- ok 1/3 szklanki syropu z agawy
- 2 czubate łyżki niesłodzonego kakao
- łyżeczka cynamonu


Polewa (opcjonalnie):

- łyżka kakao
- łyżka syropu z agawy
- łyżka wody




Fasolę namaczamy na noc, gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie za pomocą blendera lub robota kuchennego, miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Trzeba to robić powoli i stopniowo, dając od czasu do czasu odpocząć blenderowi - najpierw miksujemy fasolę, potem dodajemy do niej banany i resztę składników. Ciasto można spróbować, jeżeli będzie za mało słodkie, dodajemy agawę.
Kiedy masa jest już gładka, przekładamy ją do formy (ja użyłam okrągłej, 23-centymetrowej) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok 30 minut.
Ciasto delikatnie urośnie, skórka popęka, a w domu będzie czuć piękny kakaowy zapach...
Po wyjęciu ciasta, przekładamy je na talerz, a kiedy ostygnie, polewamy polewą.

Polewa:
Do rondla sypiemy kakao, dodajemy agawę i odrobinę wody. Na wolnym ogniu, wszystkie składniki ze sobą łączymy i polewamy nimi ciasto.

Smacznego!





4 komentarze :

  1. Przyznam że takiego pomysłu na ciasto bez mąki to jeszcze nie widziałem i nie próbowałem. Czym można zastąpić syrop z agawy lub gdzie kupić bo chcę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Syrop z agawy dostępny jest zwykle w sklepach ze zdrową/ekologiczną żywnością. Można również użyć zwykłego cukru lub ksylitolu:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ten blog coraz bardziej mi się podoba :D im dalej czytam tym coraz ciekawsze przepisy. Muszę spróbować również tego brownie

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam coś takiego właśnie, według mojego pomysłu jakieś dwa lata temu i nie smakowało nikomu - oprócz mnie ;)
    robiłam tez z korzenia pietruszki..... ciekawe aromaty...

    OdpowiedzUsuń