piątek, 8 marca 2013

Pieczarki w wegańskim sosie śmietanowo-musztardowym

Brzmi banalnie i jest banalne w wykonaniu, ale smakuje niebanalnie!

Składniki (na 3 porcje):

- makaron bezglutenowy, bez-jajeczny (u nas spaghetti ok. 350 g, ale może być każdy inny)
-  6 średnich pieczarek
-  6 - 7 pomidorów suszonych (mogą być w oliwie)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- ok 9 pomidorków koktajlowych
- 150 ml śmietany ryżowej
- łyżeczka curry
- łyżeczka kminku
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki ostrej musztardy (wegańska, bezglutenowa)
- sól, pieprz




Makaron gotujemy w osolonym wrzątku.
Suszone pomidory zalewamy wodą, żeby się chwilkę namoczyły (pominąć jeżeli mamy pomidory w oliwie).
W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy curry, kminek, pieprz cayenne, na końcu cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki i podlewamy wodą. Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Całość podlewamy wodą, w której uprzednio moczyły się pomidory (jeżeli pomidory są w oliwie, możemy ją dodać). Chwilkę dusimy i dodajemy śmietanę ryżową. Aby zneutralizować smak słodkiej śmietany ryżowej, dodajemy 1,5 - 2 łyżeczki musztardy. Całość ponownie chwilę dusimy (w razie potrzeby podlewamy wodą), dodajemy świeżo zmielony pieprz. Na końcu solimy, ale zanim to zrobimy, warto spróbować, czy jest to konieczne.
Całość mieszamy z makaronem, dodajemy natkę pietruszki i pomidory koktajlowe.
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz