niedziela, 10 marca 2013

Zupa marchewkowo-imbirowa

Prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki (na ok 3 porcje):

- 6-7 średniej wielkości marchewek
- 1 cebula
- 2 średnie ziemniaki (opcjonalnie)
- 2-3 cm startego imbiru (im więcej imbiru, tym zupa będzie ostrzejsza)
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz do smaku



Na rozgrzaną oliwę wsypujemy kurkumę i kminek, chwilkę smażymy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę    i starty imbir. Po chwili dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, dolewamy 1 szklankę wody i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Następnie dodajemy więcej wody (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy wszystko do miękkości (ok 10 minut). Po zagotowaniu, odstawiamy na jakiś czas, by zupa przestygła, następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Serwujemy z grzankami, ulubionymi ziołami lub np. prażonym sezamem.
Smacznego!


Przepis dostępny również na http://www.przepisy.zbiorek.net.pl/zupa-krem-marchwiowa-z-imbirem/

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz