poniedziałek, 11 marca 2013

Warzywa w sosie tamaryndowym

Składniki na sos:

- 6 szt. tamaryndowca indyjskiego
- sok z ok połówki cytryny
- 2-3 cm startego imbiru
- 1/3 wegańskiej, bezglutenowej, ekologicznej kostki warzywnej
- 1/4 szklanki wody
- syrop z agawy
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz

Składniki mieszanki warzywnej:

- 2 średniej wielkości marchewki
- 4-5 szt. pieczarek
- papryka czerwona, żółta
- liść laurowy
- 2 suszone papryczki chili
- 2 całe ziarna kardamonu
- pół łyżeczki kurkumy




Sos:
Miąższ z tamaryndowca ucieramy w moździerzu z imbirem, kostką warzywną, cynamonem i pieprzem. Po chwili ucierania, dodajemy wodę i mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

Warzywa:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy liść laurowy, papryczki chili, całe ziarna kardamonu i kurkumę. Kiedy oliwa nasiąknie zapachem przypraw, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i chwilę smażymy. Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy wcześniej przygotowany sos tamaryndowy i całość "dusimy" na małym ogniu pod przykryciem. Po ok 7 minutach dodajemy syrop z agawy.
Kwasowość i słodycz sosu, musi być zrównoważona, dlatego sami musimy zdecydować, ile syropu dodać.
Na koniec całość solimy wedle uznania.
Sos i warzywa podajemy z ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz