wtorek, 12 marca 2013

Soczewica z kolendrą

To danie jest prawie dziełem przypadku. Coś chciałam, ale nie byłam do końca pewna, czego oczekuję.
Danie wyszło bardzo podobne do hinduskiej potrawy Dal Tadka i choć nie było to zamierzone, to podobnie jak oryginalne Dal Tadka, jest naprawdę smaczne.



Składniki (na 3-4 porcje):

- 200 g soczewicy czerwonej
- 1 większa cebula
- 4-5 suszonych pomidorów (mogą być w oliwie)
- 1 papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki kminku rzymskiego
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- solidna garść świeżej kolendry
- sól
- świeżo zmielony pieprz




Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurkumę, curry, kminek, sproszkowaną paprykę, wszystkie przyprawy mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy resztę pokrojonych warzyw, chwilkę smażymy i dodajemy umytą soczewicę. Składniki mieszamy, dolewamy wodę. Wody powinno być mniej, niż na zupę, ale tyle, aby zawartość garnka mogła się "dusić" nie przypalając się.
Kiedy soczewica zmięknie, zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy sól i pieprz do smaku, a na sam koniec garść świeżej kolendry. Kolendra jest w tym daniu bardzo istotna, bo to ona wprowadza smak, który ostatecznie chcemy uzyskać.
Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.
Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz