Danie wyszło bardzo podobne do hinduskiej potrawy Dal Tadka i choć nie było to zamierzone, to podobnie jak oryginalne Dal Tadka, jest naprawdę smaczne.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 200 g soczewicy czerwonej
- 1 większa cebula
- 4-5 suszonych pomidorów (mogą być w oliwie)
- 1 papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki kminku rzymskiego
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- solidna garść świeżej kolendry
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Kiedy soczewica zmięknie, zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy sól i pieprz do smaku, a na sam koniec garść świeżej kolendry. Kolendra jest w tym daniu bardzo istotna, bo to ona wprowadza smak, który ostatecznie chcemy uzyskać.
Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz