sobota, 2 marca 2013

Pizza

Bezglutenowa, wegańska i częściowo witariańska:)

Składniki na ciasto (na dwie formy 26 cm):

- świeże drożdże, ok 30 g (tj. ok 13 g suchych drożdży) 
- mąka gryczana
- mąka ryżowa
- mąka razowa z prosa lub mąka kasztanowa (opcjonalnie)
- 2 łyżki nierafinowanego oleju (dowolny)
- łyżeczka soli
- 250 ml wody
- sos pomidorowy


Składniki na surówkę:

- 3 surowe buraki
- 3 średnie jabłka
- 3 średnie marchewki
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki nierafinowanego oleju słonecznikowego




Ciasto:

Odmierzamy 250 ml wody. Część wody przelewamy do szklanki i rozpuszczamy w niej drożdże (woda powinna być lekko ciepła). W tym czasie do miski wsypujemy po 1 szklance z każdej mąki, dodajemy sól, olej i rozpuszczone wcześniej drożdże. Dolewamy resztę wody, która nam została i zaczynamy ugniatać. Ciasto powinno być gęste i nie kleić się do rąk. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki. 
Wybór mąki zależy od naszych upodobań. U nas przeważa mąka gryczana, ale można dodać więcej mąki ryżowej lub z prosa.
Gdy ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji (nie przykleja się do rąk), odstawiamy je w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia ok 20 minut.
Po tym czasie, kiedy ciasto podwoi już swą objętość, wykładamy nim blachę, smarujemy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Ciasto powinno się piec ok 15-20 minut. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto z piekarnika i obkładamy ulubionymi warzywami.
U nas była papryka w trzech kolorach, pieczarki, cebula czerwona i biała.

Surówka:
Warzywa szatkujemy, dodajemy sok z cytryny, olej słonecznikowy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy, by składniki się "przegryzły".

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz