niedziela, 17 marca 2013

Przekładaniec marchewkowy

Od kilku dni "chodziło" za mną ciasto marchewkowe. I oto jest, trochę inne, niż zwykle, ale bardzo dobre:)

Składniki:

- 3 drobno utarte marchewki (wychodzi ok 2 szklanki)
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju np. kokosowego
- pół szklanki mleka migdałowego lub wody
- 2 łyżki zagotowanego siemienia lnianego
- 7-8 łyżek syropu z agawy
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kakao

Polewa (opcjonalnie):

- łyżeczka kakao lub karobu
- łyżka syropu z agawy
- olej kokosowy



Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wykładamy do formy 26-centymetrowej. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do wystygnięcia, następnie kroimy je na pół. Spód jednej części smarujemy dżemem lub domową nutellą (przepis na domową nutellę), następnie obie połówki łączymy, kroimy w trójkąciki i gotowe.
Na koniec przygotowujemy polewę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy kakao, dosładzamy agawą i dekorujemy ciasto.
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz