niedziela, 17 marca 2013

Pasty fasolowe

Do pieczywa, warzyw, jako dodatek do czipsów, paluszków albo po prostu do wyjadania palcami z miseczki :)

Składniki:

- pół szklanki suchej fasoli białej
- pół szklanki suchej fasoli adzuki
         (ale może być każda inna)
- ok 5 łyżek pasty tahini lub sezamu
- ok 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
- połówka cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka kurkumy
- sól
- woda




Fasole namaczamy przez noc, następnie gotujemy do miękkości (wystarczy, jak będzie al dente). Ugotowane fasole miksujemy na gęstą pastę razem z wodą, olejem, pastą tahini lub sezamem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Wodę należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Kiedy składniki się połączą, solimy do smaku.
Pastę dzielimy na dwie części - pierwsza jest już gotowa do spożycia i możemy ją przełożyć do miseczki.
Do drugiej części, dodajemy curry i kurkumę. Przyprawy dokładnie mieszamy z pastą i całość przekładamy do miseczki. Dodatkowo możemy posypać curry, kurkumą lub sezamem.
Smacznego!

1 komentarz :